Életmód, Egészség


Szociális segély kérelem 2023 és változások: megszűnt a rendszeres szociális segély, 2023-ban önkormányzati és járási segély kérhető helyette, melynek új elnevezése települési támogatás. A változások után 2023-ban már csak időskorúak járadéka, ápolási díj, valamint foglalkoztatást helyettesítő támogatás és egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatást lehet igényelni. A korábbi temetési segély, átmeneti segély és a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás is közös, új név alatt lesz igényelhető.


Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlást adott ki, amely szerint nem javasolja a Merck gyógyszeripari óriásvállalat által a koronavírus ellen kifejlesztett, Lagevrio márkanéven forgalmazott molnupiravir, szájon át szedhető gyógyszer alkalmazását.


Kora tavasztól folytatódik az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Kullancsfigyelő programja, amelynek során a szakemberek a lakosság bevonásával gyűjtenek adatokat a Magyarországon újonnan megjelenő veszélyes fajokról.


Folyamatosan várja a cégek lejárat előtti vagy csomagoláshibás élelmiszertermékeit a Magyar Élelmiszerbank, amely tavaly közel 10 milliárd forintnyi élelmiszert osztott ki több százezer nélkülözőnek. Az egyesület önkénteseket is vár márciustól minden hónap harmadik szombatján, valamint adományozókat, akiknek egy tízezer forintos támogatásából nagyjából 300 ezer forint értékű ételt tudnak eljuttatni a rászorulókhoz.


Hajdú-Biharban az új ügyeleti rend elindulásával már él az 1830-as szám, a többi megyében fokozatosan vezetik majd be.


Ismét vásárol olyan kutyákat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelyek szakszerű kiképzés után szolgálatba állhatnak. Ezúttal kereső- és járőrkutyákra is szüksége van a szervezetnek. 10 hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra.


A természet elleni bűncselekmények világszerte rendkívül súlyos természeti és társadalmi károkat okoznak. A CITES.hu fajkeresője segít abban, hogy véletlenül se vegyünk részt ebben.


Több tényező is közrejátszik abban, hogy hosszú távon velünk maradhat a gyógyszerhiány – nyilatkozott Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke a Qubitnek. Ilyen az energiaválság, az ukrán-orosz háború, és hogy emiatt döcögnek a főként Kínában és Indiában gyártott hatóanyagok ellátási útvonalai. 


A népegészségügyi és vízügyi hatóságok, valamint az ivóvíz-szolgáltatók az ivóvíz minősége szempontjából releváns veszélyeket a vízforrásoktól egészen a fogyasztói csapig ellenőrzik, ezáltal bővül a a lakossági tájékoztatás is a csapvíz minőségéről - adta hírül a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-nek.


Az ország egész területén fogadja az alkohol-, drog-, gyógyszer-, online játék, társ- és szerencsejátékfüggőket, illetve  hozzátartozóikat a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat.