Közlekedés


A jelentősen bővülő repülőtér 2-es terminálja előtti régi/új parkolót hamarosan újra használatba lehet venni, és villanyautó-töltőkről is gondoskodik az üzemeltető.


„Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást” – idézte az MTI Palkovics Imrét, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnökét, aki az M1 vendége volt.


Március 6-ától tíz százalékkal emelkednek a budapesti taxis tarifák: az alapdíj ezerről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nő - döntött a Fővárosi Közgyűlés.


A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) elindította online e-matrica-lekérdező felületét, ahol egy adott járműre érvényes autópálya-matricákról lehet tájékozódni, ezzel a társaság újabb lépést tett az ügyintézési folyamatok digitalizálására – közölte a szolgáltató.


Holttérnek nevezünk minden olyan jármű körüli területet, amelyet a vezető sem előre tekintve, sem a tükrök segítségével nem képes észlelni. Annak a sofőrnek, aki nemcsak kanyarodás előtt pillant bele a visszapillantó tükörbe, hanem folyamatosan figyeli a körülötte közlekedőket, tudomása van a holtterében tartózkodó más járművekről, ezért megelőzheti a holttérből fakadó baleseteket. Az Autós Nagykoalíciónak emellett más tanácsai is vannak.


A robogósok nagy része nem is tudja: járművével csak akkor közlekedhet, ha van rajta kötelező felelősségbiztosítás. A biztosítás hiánya egyrészt büntetéssel jár, de ha balesetet okoznak vele, a család teljes eladósodásához is vezethet, a kárt ugyanis a vezetőnek ki kell fizetnie.


Kgfb- díjkalkulátort indított a biztosítók szövetsége honlapján, a Mabisz Díjnavigátor az összes piaci szereplő minden  kgfb-kedvezményét tartalmazza, üzleti érdekektől mentes, és a biztosítók a díjak helyességét előzetesen jóváhagyják - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) az MTI-vel. 


A KRESZ szabályai szerint a biztonsági öv használata kötelező, van azonban hét olyan eset, amikor nem muszáj becsatolni.


Egy tipikusan olyan téma, amelyről hosszasan vitatkoznak fórumokon az autósok: tilos-e másoknak jelezni a traffit, vagy sem? Megpróbáltuk hivatalosan is kideríteni a választ.


A jövő héttől tovább bővül a kerékpárszállításra igénybe vehető járatok száma, augusztus 28-ától a Hűvösvölgybe közlekedő villamosvonalakon is lehet majd biciklivel utazni - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.