Cégügyek


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyszerűsített havi adó- és járulékbevallási megoldást kínál az átalányadózó egyéni vállalkozóknak az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA), de már a teljes 2258-as bevallás is elérhető a NAV online nyomtatványitöltőjében.


Évek óta kötelező minden vállalkozásnak és civil szervezetnek regisztrálni a Cégkapun. A cégkapu szolgáltatást az ügyfélkapu mintájára, azt kiegészítve hozták létre. A kettő különbsége, hogy az ügyfélkapu elsősorban magánszemélyekhez kapcsolódik, és csak személyükön keresztül azokhoz a cégekhez, amelyek ügyeit intézik, a cégkapu pedig a cégekhez ill. civil szervezetekhez kapcsolódik, ezek ügyeinek intézésére alkalmas.


Az üzemanyag-elszámolás 2022-ben is az elmúlt években alkalmazott jogszabályok és képletek alapján történik. Ezért a saját gépkocsihasználat elszámolása 2022-ben is a NAV üzemanyag-elszámolás képlet, illetve az útiköltség-térítés 2022-ben is érvényes szabályainak figyelembevételével a legegyszerűbb. 


Több mint 1200 település minősül szabad vállalkozási zónának, ahol fejlesztési, beruházási, adópolitikai, és foglalkoztatáspolitikai kedvezmények érhetőek el az ott működő vállalkozások fellendítése és az ottani beruházások számára vonzóbb környezet biztosítása érdekében. A szabad vállalkozási zónává történő kijelölés 2027. december 31-ig szól.


Szálláshely-szolgáltatás csak adószámmal végezhető, és kötelező számlát, illetve nyugtát adni - hívta fel a figyelmet Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője az M1 aktuális csatornán.


Döbbenetesen sok az olyan cég vagy vállalkozó, aki úgy próbál spórolni a kiadásain, hogy nem jelenti be az alkalmazottakat. Vannak, akik úgy trükköznek, hogy a próbaidő után elküldik a jelöltet, de mások akár éveken keresztül dolgoztatják feketén az embereiket.


Amikor egy cég telephelyet alakít ki vagy újat választ, jó néhány feladat vár rá. Az egyik legfontosabb, hogy gondoskodjon a hulladékelszállításról. Ehhez szerződniük kell a Fővárosi Közterület-fenntartó ZRT-vel. Íme az FKF céges ügyfeleinek fenntartott szolgáltatásával kapcsolatos leggyakoribb kérdések és válaszok.


Komoly összegeket spórolhat cége társasági adójából, ha ezeket a kedvezményeket igénybe veszi.


Az adóhatóság januártól azokat a cégeket is egy csoport részének tartja, amelyeknek a vezetői ugyanazok, de tulajdonosai nem.


Az uniós jognak való megfelelés érdekében számos ponton változott az EKÁER szabályozása. Az ado.hu cikkében 2022 nyárig követi végig a legfontosabb változtatásokat.