Cégügyek


Amikor egy cég telephelyet alakít ki vagy újat választ, jó néhány feladat vár rá. Az egyik legfontosabb, hogy gondoskodjon a hulladékelszállításról. Ehhez szerződniük kell a Fővárosi Közterület-fenntartó ZRT-vel. Íme az FKF céges ügyfeleinek fenntartott szolgáltatásával kapcsolatos leggyakoribb kérdések és válaszok.


Komoly összegeket spórolhat cége társasági adójából, ha ezeket a kedvezményeket igénybe veszi.


Az adóhatóság januártól azokat a cégeket is egy csoport részének tartja, amelyeknek a vezetői ugyanazok, de tulajdonosai nem.


Az uniós jognak való megfelelés érdekében számos ponton változott az EKÁER szabályozása. Az ado.hu cikkében 2022 nyárig követi végig a legfontosabb változtatásokat.

 


Idéntől nem lehet utólag módosítani az elektronikusan egyszer már beküldött társasági beszámolókat az e-beszamolo.kim.gov.hu honlapon - hívja fel a figyelmet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Szolgálata. A hibásan benyújtott beszámolót csak a könyvelésben lehet korrigálni, és ezt a következő évi közzétételnél jelezni. A benyújtás határideje május 31-e.


Kockázatelemzési információk is megtalálhatók az új, ingyenesen elérhető Nemzeti Cégtárban, amelyet a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) és az Opten céginformációs szolgáltató hozott létre.


Gyakran a tagok a tagsági részesedésüktől való gyors megszabadulást választják azért, hogy a céget elhagyva hátat fordítsanak a cég hitelezőinek, és a céget a tartozással együtt „eltemessék”. Ez azonban korántsem annyira egyszerű megoldás, mint amilyennek látszik.


Számlakibocsátás esetén az online pénztárgépből nem szabad nyugtát kibocsátani - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.


Mielőtt több tíz-, esetleg százezer forintot kiadna egy csodatevő készülékért, járjon utána pl. az interneten vagy kérje meg egy ismerősét, családtagját, szomszédját, hogy nézzen utána, van-e másnak valamilyen tapasztalata a termékkel kapcsolatban!


Az Európai Unió Tanácsa nemrégiben elfogadta az áfa-Irányelv végrehajtási intézkedéseit megállapító 282/2011/EU rendeletet („Rendelet”). A rendelet legtöbb rendelkezése 2011. július 1-jén lép hatályba. Ez azért fontos, mert a rendelet előírásait a hatálybalépés napjától kötelezően és közvetlenül alkalmazni kell Magyarországon külön parlamenti jóváhagyás nélkül.