Pénzügyek


A személyi kedvezmény a személyi jövedelemadó összevont adóalapjából vehető igénybe. A háziorvosoknak, szakorvosoknak, az előző évi kiállított személyi kedvezményre jogosító igazolásokról kell elektronikusan adatot szolgáltatniuk a NAV-nak. A személyi kedvezményre való jogosultságot alátámasztó orvosi igazolást a magánszemélyeknek nem kell beküldeniük a NAV-hoz, azt csupán meg kell őrizniük az elévülési idő végéig. 


Átalakulhat és élénkebbé válhat a lakásbiztosítások piaca a jövőben egy új, április végén érvénybe lépő jogszabály miatt: az ügyfelek többek között egy plusz alkalmat kapnak a lakásbiztosítási szerződésük költségek nélküli felmondására - közölte a Netrisk.hu pénteken az MTI-vel.


Alig egy hét alatt több mint 330 milliárd forintnyi fogyott el az inflációt követő hozamú Prémium Magyar Állampapírból (PMÁP). Már csaknem 4600 milliárd forint van ebben a befektetésben. 


Elérhetők a friss bevallási információk a NAV honlapján, sőt, akik a NAV által elkészített bevallási tervezetük felhasználása helyett mégis maguk szeretnék elkészíteni bevallásukat, ők már hozzáférhetnek a 22SZJA bevallás webes kitöltő programjához.


Akinek van ügyfélkapu-hozzáférése, március 15-étől tudja megnézni az adóbevallási tervezetét az erre a célra szolgáló honlapon. Az ügyfélkapuval nem rendelkezők március 16-áig kérhetik a tervezet postázását.


2023 januárjában egyszerűsödött a képviseleti jogok kezelése, január 28-án új adatlapot vezetett be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az állandó meghatalmazások bejelentésére, UJEGYKE néven. Az új bejelentéssel átfogó ügycsoportokra lehet meghatalmazást adni. Egyszerűbb és gyorsabb lesz az ügyintézés, sőt az UJEGYKE már online is beadható.


Január végéig minden bankszámla-tulajdonos megkapja a költségkimutatást arról, mennyit is fizetett bankjának tavaly az igénybe vett szolgáltatásokért. Érdemes átnézni ezt a kimutatást, hiszen a megfelelő számla kiválasztásával éves szinten több tízezer forinttal csökkenthetők a kiadásaink.


Az árstopot 2022 decemberében hosszabbították meg 2023 áprilisáig – az elhúzódó háborúra és a brüsszeli szankciókra hivatkozva –, a mostani válasz tehát azt jelenti, hogy a kormány jelenleg nem tervez változtatni a határidőn.


Az egy gyermeket nevelő családok 12 200 forintot kapnak 2023-ban is – kilencedik éve – az államtól, jó hír azonban, hogy a GYED összege nő a minimálbér-emeléssel.


Nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a 30 év alatti édesanyáknak, akiknek az idei évtől gyermekük születik. Ugyanígy a diákhitel-tartozásukat is elengedik.