Csalók élnek vissza a Gondosóra programmal


Újabban a programot kihasználva próbálják meg becsapni és meglopni az idős embereket – hívta fel a figyelmet Takács Krisztián (Momentum) önkormányzati képviselő is, miután a napokban több hír is megjelent ezzel kapcsolatban.A képviselő a testület március 21-ei ülésén beszélt a visszaélésekről. A csalás lényege, hogy a telefonálók felajánlják: otthonában felkeresik a hívott személyt, ellenőrizni a korábban megkapott, használt eszközt, vagy segítenek a gondosóra beszerzésében, beüzemelésében.

Fontos tudnivaló, hogy a Gondosórával kapcsolatban nem keres fel senki senkit, nem ellenőrzik személyesen az eszköz működését, és az igényléséhez sem szükséges idegen emberek személyes jelenléte: tehát az idős emberek ne engedjenek be idegeneket az otthonukba!

A Gondosóra program a kormány által elindított, ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jóléti szolgáltatás, amelynek célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat. Tulajdonképpen 0–24 órás diszpécserszolgálat, a kontaktszemélyek (családtagok, szomszédok, barátok vagy szociális gondozók) bevonásával működő program. A szolgáltatás és a jelzőeszköz ingyenes, Magyarország minden településén hozzáférhető.

A programmal kapcsolatos további információk a Gondosóra oldalán találhatók.

forrás: kilenconline.hu
https://kilenconline.hu/rendorors/csalok-elnek-vissza-a-gondosora-programmal/


2024-03-22 21:05