Életmód, Egészség


A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményben kéri a lakosságot a vízóraaknák, pincék fogságába került békák, elsősorban a varangyok mentésére.


Újabban a programot kihasználva próbálják meg becsapni és meglopni az idős embereket – hívta fel a figyelmet Takács Krisztián (Momentum) önkormányzati képviselő is, miután a napokban több hír is megjelent ezzel kapcsolatban.


A gondosóra szolgáltatás az elindítása óta csaknem hétezer életet mentettek meg, a diszpécserek pedig naponta átlagosan kétezer riasztást fogadnak az eszközökről - közölte budapesti sajtótájékoztatóján a kormány.


A budapestiek egészségének javítását szem előtt tartva újíthatnak meg utcákat a budapesti kerületek 24 milliárd forintból. A Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel közölte, hogy az Egészséges utcák elnevezésű programot egy uniós fejlesztési csomagból finanszírozzák. A programra előirányzott pénzre a kerületek nyújthatnak be pályázatot.


Különösen tavasszal terjed erőteljesen a lepkehimlő az óvodákban. Általában
nem jár súlyos tünetekkel. De mik ezek pontosan? A fertőzés jellemzően
télen és tavasszal fordul elő, és elsősorban az 5−15 éves gyerekek körében
jár tünetekkel.


 Az OMV 99 magyarországi benzinkútja vény nélkül kapható gyógyszereket, étrend-kiegészítőket és orvostechnikai eszközöket is árul tavasztól - közölte a társaság. A kínálat elsősorban olyan termékekből áll, amelyek utazás közben gyakran előforduló egészségi problémák tüneteit enyhítik.


A rehabilitációval, az idegsebészettel és a neurointervencióval bővül március 1-től a Semmelweis Egyetem (SE) betegellátási, kutatási és képzési profilja - közölte az egyetem, mely jelenleg részleges kapacitással rendelkezik a rehabilitáció és az idegsebészet terén, utóbbi eddig csak az SE gyermekgyógyászati klinikáján volt időszakosan elérhető.


Nemcsak az elhízás megelőzésében, hanem a változókorral járó egyéb tünetek csillapításában is segíthet az az étrend, melyről a Nutrient nevű szakfolyóiratban publikáltak magyar dietetikusok. Becslések szerint 2030-ra világszerte 1,2 milliárd nőt érinthet a menopauza, melynek csupán kezdeti tünetei a súlygyarapodás vagy a hőhullámok. A klimaxba lépve a nők más egészségügyi problémákra is fogékonyabbak, ezek megelőzésében szintén segíthet az a diéta, melyet a Semmelweis Egyetem kutatói, nőgyógyászai és dietetikusai, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), a Magyar Menopauza, valamint a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Endokrinológiai Társaság is ajánl az érintetteknek.


A magyarországi boltok többségébe már telepítették a PET-palackok és alumíniumdobozok visszaváltására alkalmas automatákat, csak nincs mit visszaváltaniuk. A furcsa helyzet oka, hogy amíg az állam arra kötelezte a rendszert működtető Mohu Mol Zrt.-t, hogy idén január 1-jéig helyezze ki a gépeket a négyszáz négyzetméternél nagyobb élelmiszer­üzletekbe, addig az italgyártók június 30-áig haladékot kaptak a visszaváltható palackok bevezetésére. A Mohu szerint tavasztól már dobálhatunk az automatákba, kérdés, lesz-e rá hajlandóság.


Közel 12 milliárd forintos keretösszeggel elindult az a program, amelynek célja, hogy munkához segítse a foglalkoztatásból akár generációkkal korábban kiesett családokat, önálló keresetet, önbecsülést és tervezhető jövőképet adjon állástalan embereknek - közölte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az MTI-vel. A civilszervezet tájékoztatása alapján a program uniós finanszírozásból, vissza nem térítendő támogatással a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.