Eddig csaknem hétezer életet mentett meg a Gondosóra szolgáltatás


A gondosóra szolgáltatás az elindítása óta csaknem hétezer életet mentettek meg, a diszpécserek pedig naponta átlagosan kétezer riasztást fogadnak az eszközökről - közölte budapesti sajtótájékoztatóján a kormány.Új együttműködési megállapodást írt alá a kormány és a polgárőrség. A polgárőrök több, mint hatvanezres közössége a koronavírus-járvány idején időseknek, rászorulóknak segítettek, de jelen vannak a határok védelménél is. Kiemelten figyelnek a környezet megóvására, miközben minden nap őrzik-vigyázzák a településeken élő családok biztonságát. 

    A miniszterelnöki tanácsadó kijelentette: a polgárőrök, a polgárőr szövetség is számíthat Magyarország kormányának a támogatására. A Belügyminisztérium és a Miniszerelnöki Kabinetiroda folyamatos anyagi támogatásban részesíti az OPSZ-t, amely mára már köztestületté vált. A politikus elmondta, hogy modern eszközökkel, gépkocsikkal, drónokkal támogatják a szervezet mindennapi munkáját. A kormány nemcsak a közbiztonságot, hanem az idős emberek biztonságát és a gondoskodást is fontosnak tartja. Ezért indították el Európában egyedülálló módon a 65 év felettiek számára ingyenes Gondosóra programot. A polgárőrök eddig is részt vettek a gondosóra népszerűsítésében és eljuttatásában az idős emberekhez.
    A megállapodás aláírása előtt elhangzott, hogy a Gondosóra program középpontjában a biztonság áll, amely azt segíti elő, hogy a 65 év felettiek minél tovább élhessenek a saját otthonaikban, biztonságban. A gondosórára regisztráltak száma már csaknem 600 ezer. A száz főt alkalmazó diszpécserközpontba a napi, átlagosan kétezer hívást már tematizálni kell, a polgárőrök segítségére a veszély jellegétől függően van szükség.

forrás: MTI


2024-03-14 14:55