Szabadidő


Tizedik alkalommal hirdetik meg a Barlangok Hónapja programsorozatot a Magyar Nemzeti Parkok - ismertették a miskolci Szeleta Park Látogatóközpontban, a Barlangoljunk! című kampány nyitórendezvényén.


Átadták a Kodály Műhelyt a budapesti Városmajorban. Az intézmény küldetése, hogy helyet adjon kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek.


Idén is elindul a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz a csiksomlyói pünkösdi búcsúba. A zarándokvonat május 17-én indul és pünkösdhétfőn érkezik vissza - közölték a szervezők budapesti sajtótájékoztatón. A négynapos program legfontosabb eseményei a csíksomlyói Mária-ünnep, a pünkösdi búcsú, valamint a zarándoklat Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához.


Színházi előadásokkal, zenei produkciókkal és képzőművészeti kiállítással várja látogatóit március közepétől Nagykanizsán a Tavaszi Művészeti Fesztivál - közölte sajtótájékoztatón a Hevesi Sándor Művelődési Központ (HSMK) intézményegység-vezetője.


Sík Sándor István király című művének színpadi adaptációját mutatja be a Nemzeti Színház március 2-án Berettyán Nándor rendezésében - közölte a teátrum az MTI-vel. Sík Sándor műve az államalapító utolsó napjaira fókuszál, István végső dilemmájára, hogy kire hagyja a koronát: az Árpád-vérből való pogány, de magyar Vazulra vagy a keresztény, de velencei Orseolo Péterre? "A kérdés nemcsak nehéz, de húsbavágó, ma már, több mint ezer év távlatából tudjuk, mekkora tétje lehet az ilyenfajta döntéseknek" - áll az előadás ismertetőjében.


A Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve a Nemzeti Filmintézet országos filmklubhálózatot indított, amely 180 vidéki településre juttat el klasszikus és mai magyar filmeket rendszeres, ingyenes vetítéssorozatokkal, felkészült filmklubvezetőkkel.


Szeptember 15-től a Pretty woman című musicalt, október 15. után pedig a Six című koncertmusicalt láthatja a nagyközönség a teátrumban. A Madách Színház közleménye szerint Szirtes Tamás és társulata intenzíven készül a legújabb premierre: a Pretty woman című non replika előadás próbái már tavasszal elkezdődtek, most pedig a főpróbaidőszak következik.


Fesztiválokkal, koncertekkel, kiállításokkal és az elmúlt időszakban fejlesztéseken áteső világörökségi helyszínekkel is várják a látogatókat a baranyai vármegyeszékhelyre a turisztikai főszezonban - közölte a pécsi önkormányzat az MTI-vel.


Áprilisban megnyílt a nagyközönség előtt is a Mol-csoport új, budapesti székházának a látogatóközpontja, illetve az épület legfelső, 29-ik emeletén található panorámaterasz.


A Madách Színház idén ősszel két zenés világsikert is bemutat. A Pretty Woman premierje szeptember 15-én, a Six-é október 14-én lesz, a két produkciót ugyanaz a kreatív csapat hozza létre.