MITEM - Tizenegy ország előadásai a színházi fesztiválon


A rendezvény sajtótájékoztatóján elhangott, hogy tizennyolc produkció érkezik tizenegy országból a 11. Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra (MITEM), amelyet április 6. és 28. között rendeznek meg a Nemzeti Színházban. Ez Magyarország jó hírét, művészeti, szervezési, szakmai kompetenciáját hirdeti az egész világban, emellett "nemzetközi léptékű közösségformáló platform, szakmai szellemi műhely, találkozás, párbeszéd és közös gondolkodás jelenről, jövőről, művészetről és kultúráról".    A MITEM a kulturális diplomácia egyik sarokköve, az idei találkozó különlegességét a magyar-török kulturális évad adja. A közös kulturális évadhoz csatlakozva a MITEM-re két török előadás érkezik. Április 18-án az Isztambuli Városi Színház előadásában a Háború és béke színpadi adaptációja, valamint április 20-án a Kemal Tahir műve alapján készült Államanya című előadás látható. A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkcióját, a Körhinta című darabot május 22-én és 23-án mutatják be az Antalya Nemzetközi Színházi Fesztiválon.

    Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója kiemelte: a színházi olimpia sikere visszaigazolást, megerősítést adott számukra abban, hogy a kultúra az az eszköz, amely bármilyen konfliktus fölé hidakat tud építeni. A MITEM a világ egyik legszabadabb színházi fesztiválja, ahol nincsenek kötelező témák, mindenki szabadon fogalmazhat, mondhatja el véleményét - mondta, kiemelve, hogy csak a művészi színvonal számít. A fesztiválra a világ legjobb színházai jelentkeznek. 
    A találkozót Diana Dobreva bolgár rendező Odüsszeusz című előadása nyitja - hangozott el a sajtótájékoztatón. Diana Dobreva kiemelte: a színház az a hely, amely megvédi az emberiség érzelmi emlékezetét. "Éppen ebben az érzelmi emlékezetben bújik meg az a remény, hogy meg tudunk menekülni a gonosz elől" - mondta.
    Arról is beszélt, hogy a színház a találkozások és az együttműködés helyszíne, és azáltal, hogy utazik, mindig újjászületik, ezt várja a fesztiválon saját előadásától is.
    Kulcsár Edit Ágota, a MITEM főszervezője elmondta, fotókiállítás, szakmai események, beszélgetések is gazdagítják a programot. Számos visszatérő alkotó vesz részt a fesztiválon, az előadások témáit az emberiség nagy sorsfordító pillanatai adják - tette hozzá.
    A MITEM-en lesz a világpremierje Alessandro Serra olasz rendező Tragédia - Oidipusz éneke című előadásának, és Jan Fabre belga művész nyolcórás, Mítikasz-csúcs (az Olümposz tetején) című produkciója is látható.
    Theodórosz Terzopulosz Beckett Godot-ra várva című darabjával érkezik, tanítványa, Szavvasz Sztrumposz görög társulata pedig Csehov Sirály című drámáját mutatja be. A programban helyet kapott a litván Rimas Tuminas Tel-Avivi Anna Karenina-rendezése is.
    Tata Tavdishvili és Tato Geliashvili rendezésében Az ember tragédiáját kortárstánc-produkcióként láthatja közönség. Avtandil Varszimasvili rendező a Tbiliszi Színházi Központ & Liberty Színház A lovakat lelövik, ugye? című produkcióját hozza a Budapestre.
    A Kassai Állami Színház az Anne Frank naplója című modern táncelőadással érkezik. A Mazsit Gafuri Baskír Állami Akadémiai Drámaszínház pedig névadója egyik műve alapján készült darabbal, a Kitagadottakkal érkezik a MITEM-re.


2024-03-05 19:22