Tudta, hogy akár az unió pénzén is bejárhatja Európát? És még egyetemistának sem kell lennie hozzá


Ha mindig is szeretett volna világot látni, de esetleg az anyagiak visszatartották, megelégszik Európával, és nem veti meg a tanulás játékos formáját, akkor van egy jó hírünk. Az Erasmus+ számos külföldi programjára korhatártól függetlenül jelentkezni lehet, a költségeket pedig az Európai Unió állja.Az Erasmus szó hallatán mostanában sokaknak valószínűleg a magyar kormány és az Európai Bizottság vitája jut először az eszébe, minek nyomán a modellváltáson átesett magyar egyetemek hallgatóit kizárták egy évvel ezelőtt kizárták az Erasmus-programból, az ügyet pedig azóta sem sikerült rendezni.

Aki esetleg kevésbé követi az ezzel kapcsolatos fejleményeket, annyit azért talán már szintén hallott az Erasmusról, hogy ez valamiféle európai uniós program, amely egyetemistáknak biztosít utazási lehetőségeket, így aki nem vesz részt a felsőoktatásban, azt nem is érinti a dolog. Ez azonban tévedés.

Hogyan lehet részt venni egy ilyen programon? 

„Érdemes interneten rákeresni a lehetőségekre, de minden országnak van egy nemzeti irodája is – itthon ez a Tempus közalapítvány. Ők minden évben közlik azoknak a szervezeteknek a listáját, akik elnyertek pályázatokat” – mondta Lőrincz András, az ICRP (Institution for Cultural Relations Policy) alapítója. Ha pedig megtaláltuk a minket érdeklő projektet, közvetlenül meg lehet keresni azt a szervezetet, amelynél lehet jelentkezni rá.

Az Erasmus+ szervezői előszeretettel alapítanak Facebook-csoportokat is, ahol szintén beszámolnak arról, ha maradt még üres helyük egy-egy külföldi útra. 

Mi van akkor, ha a saját programomhoz keresek támogatást?

Ilyesmiben is érdemes gondolkozni. Nincsen másra szükség hozzá, mint egy szervezetre vagy alapítványra a megfelelő jogi háttérrel, egy jó ötletre és egy jól megírt pályázatra a Tempus alapítványnak.

„Európában évente 1000-1200 projekt valósul meg, amiket hivatalosan ifjúsági segítőknek kéne megszervezni. Azonban olyan sok az esemény, hogy nincs elég szakember ezek megszervezésére, így érdemes ezen a területen is próbálkozni” – mondta Lőrincz András. 

Mivel európai szinten nincs meghatározva, mit is jelent ez a titulus pontosan, ezért szinte bárki ifjúsági segítővé válhat. „Így, hogy megírtad ezt a cikket, most már te is ifjúsági segítőnek számítasz” – jegyezte meg a magyar Erasmus-szervezet alapítója.

Erasmus+-os Facebook csoportok: 
Erasmus+ ProjectsYouth in One HungaryYouth Bridges BudapestErasmus+ Youth ExchangesYouth projects HUNGARYYouth Opportunities HU

forrás: rtl.hu


2024-02-05 21:53