Csalók az államfő fotójával, a Mol nevében hirdetnek kamu befektetéseket


Ahogy egy évvel ezelőtt, úgy ismét csalók támadnak a Mol nevében, ezúttal – az eseményekkel lépést tartva – Sulyok Tamás nemrég kinevezett köztársasági elnök fotóját is felhasználják az átveréshez. Közösségi portálokon reklámok, valamint furcsa, akcentusos telefonhívások, e-mailek és kamuoldalak is szerepet játszanak az átverésben.Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket a jelenségre. Beszámolója szerint ismeretlen számról keresték telefonon, a hívó fél furcsán, akcentusosan beszélt. Mivel gyanús volt neki a hívás, de érdekelte, hová vezethet ez az egész, kérésre megadta a hívónak az egyik e-mail-címét, melyet már alig használ.

Nem sokkal később meg is jött a levél, bizonyos Novák Jánostól. Ez állt benne:

Kérésére a befektetéssel kapcsolatos információt küldjük az Ön számára.
Kedvezményezett neve:saját Vezetéknév és Keresztnév (angol billentyűzettel)
IBAN: CZ37 0100 0001 3102 3728 0207
SWIFT: KOMBCZPP
Minimális átutalási összeg: 36,200ft (93 euro)
Kérem a közleménybe írja: Bank Transfer
További szép napot kívánok Önnek

A levélben egy link is szerepelt, mely a Mol oldalaihoz kísértetiesen hasonlító szájtra vezetett, ami bomba befektetési lehetőségekkel kecsegtet. Az oldalra hivatalos, molos videó volt beágyazva, mellette egy regisztrációs felület, ezzel a felirattal:

Regisztráljon és kezdjen pénzt keresni! Maradék helyek: 3

Lejjebb pedig valamiért a nemrég kinevezett köztársasági elnök, Sulyok Tamás fotója, és az ő szájába adott idézet:

Hivatalosan megnyitjuk a MOL Group történő befektetés lehetőségét a magyar állampolgárok számára

A gáz és az olaj iránti kereslet a világpiacon gyorsan növekszik. Ezért döntöttünk úgy, hogy növeljük a termelést és vonzzuk a magyarokat a befektetésekhez. A minimális befektetés 88.000 Ft, és egy részvényes átlagos profitja 915.000 Ft havonta. Mindez a magyar emberek javát fogja szolgálni, és a cégünk is sokkal gyorsabban fog növekedni.

Még egy befektetési kalkulátort is feltettek az oldalra a legfontosabb kérdéssel, melyben azonban a ragok nem voltak annyira fontosak:

Mennyit tudok keresni 7 nap alatt a MOL Group?

A linket a biztonság kedvéért nem közöljük.

A Mol nevével 2023 tavaszán is visszaéltek, szintén befektetéseket ajánlottak a vállalat nevében. „Arra kérünk mindenkit, hogy kellő óvatossággal járjanak el, amennyiben ilyen vagy hasonló hirdetéssel, befektetésekre vonatkozó felhívással találkoznak, személyes adataikat semmiképpen se adják meg, és ne indítsák el a tranzakciót” – írták. A mostani, Sulyok képével és nevével is visszaélő csalással kapcsolatban egyelőre nem nyilvánultak meg.

forrás: HVG


2024-05-07 15:13