EU-biztos: a tömegtájékoztatás szabadságáról szóló uniós jogszabály a médiát védi az állami nyomás ellen


A tömegtájékoztatás szabadságáról szóló európai uniós jogszabály a médiát hivatott védeni az állami nyomás ellen - jelentette ki Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos Strasbourgban.    A jogszabályról szóló európai parlamenti vita keretében a cseh biztos elmondta: a törvénnyel az EU egyértelmű üzenetet küld az újságíróknak azzal kapcsolatban, hogy munkájukat a demokráciáknak meg kell védeni, de azokat is figyelmezteti, akik a demokráciákat akarják gyengíteni.

    Mint mondta, a jogszabály célja, hogy az államok ne folyhassanak bele a szerkesztőségi döntésekbe, hogy az újságírókat ne lehessen megfenyegetni, valamint egyetlen médium se válhasson egy kormány kizárólagos információs csatornájává. Emellett fontos célja, hogy enyhítse a médiára gyakorolt nyomást, a közszolgálati média állami felügyeletét, és szabályozza a médiatulajdonlást és az állami hirdetések átláthatóságát, valamint a médiaszabályozók közötti koordinációt - taglalta.
    Felhívta a figyelmet, hogy a törvény nagyon szigorú végrehajtást igényel. "Nyomon követjük, hogy a tagállamok hogyan oldják meg a valóban független végrehajtó szervek létrehozására vonatkozó egyértelmű feladatokat" - tette hozzá.
    Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője a vitához hozzászólva hangsúlyozta hogy a rendeletjavaslat valójában "egy brüsszeli cenzúratörvény". Ez egy újabb beavatkozási kísérlet a tagállamok szuverenitásába, amely a média feletti totális kontroll kiépítését célozza - fogalmazott.
    Véleménye szerint ezt jól mutatja, hogy a rendeletjavaslat a tagállami médiapiaci sajátosságokat figyelmen kívül hagyva egységes, minden tagállam számára kötelező szabályrendszert határoz meg, s akár szankciókkal is korlátozhatja bizonyos tartalmak megjelenését a tagállami közmédiában.
    "Ebből világosan látszik az uniós szabályozás célja, hogy csak Brüsszel hangja szólhasson a tagállami nyilvánosságban, hogy elnyomják a nemzeti és keresztény konzervatív véleményeket, értékeket. Magyarország elkötelezett a szabad véleménynyilvánítás és a sokszínű médiatartalmak iránt, mi, magyarok 1848-ban is tudtuk, mi a sajtószabadság, ezért egyértelmű, hogy a közelgő EP-választások kontextusában ez a szabályozás egy újabb eszköz a jobboldal gyengítésére" - hangsúlyozta a képviselő.
    Donáth Anna, a Momentum uniós parlamenti képviselője úgy vélekedett, hogy "Magyarországon már rég nem egyszerűen kormányzati médiatúlsúlyról van szó, hanem egy putyini típusú propagandagépezetről". "Olyan rendszerről, amely adófizetői pénzből árasztja el propagandával a magyar nyilvánosságot, és ez ellen az Európai Bizottság eddig semmit nem tett" - mondta.
    Donáth szerint "a versenyt csak úgy lehet felvenni az Európát mérgező populistákkal, ha megakadályozzák, hogy Európa-szerte putyini propagandagépezetek épüljenek ki".
    Hangsúlyozta: ezért van szükség egy európai médiatörvényre és benne a momentumos javaslatokra, azért, hogy ne lehessen eltitkolni, hogyan és mennyi pénzzel támogatta az állam a hatáskörébe tartozó propagandamédiumokat, továbbá megnehezüljön a propaganda közvetlen állami finanszírozása, és az állami pénzeket ne politikai alapon, hanem diszkriminációmentesen osszák szét.

forrás: MTI


2024-03-14 14:57