Három új szakterülettel bővül a Semmelweis Egyetem profilja


A rehabilitációval, az idegsebészettel és a neurointervencióval bővül március 1-től a Semmelweis Egyetem (SE) betegellátási, kutatási és képzési profilja - közölte az egyetem, mely jelenleg részleges kapacitással rendelkezik a rehabilitáció és az idegsebészet terén, utóbbi eddig csak az SE gyermekgyógyászati klinikáján volt időszakosan elérhető.     A rehabilitációs szakterület bővülésének első lépése az egykori Rókus Kórház integrációjával valósult meg, majd a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Merényi Gusztáv telephelyének november 1-jei integrálásával folytatódott. A stroke korszerű terápiájához elengedhetetlen neurointervenciós beavatkozások eddig az egyetemen nem voltak elérhetőek.

    Az Országos Mozgásszervi Intézetben (OMINT) zajló rehabilitáció csatlakozásával a Semmelweis Egyetemhez a sebészeti jellegű tervezett ortopédiai és akut traumatológiai beavatkozások mellett a mozgásszervi betegellátás teljes spektruma elérhetővé válik egy intézményen belül, ami előrelépést eredményez a betegellátásban - írták.
    Hozzátették: az Amerikai úti Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) ideggyógyászati, neurointervenciós és idegsebészeti ellátásának integrálásával pedig az egyetem betegellátási profiljában a felnőtt idegsebészeti és az intervenciós stroke ellátás is megjelenhet.
    A Semmelweis Egyetem álláspontja szerint multidiszciplináris környezetben, az oktatás-kutatás-betegellátás hármas funkciójának részeként ezek a szakterületek hatékonyabban működhetnek. Vezető orvos-egészségügyi felsőoktatási intézményként az egyetemnek különösen fontos, hogy a képzési struktúrában minden szakterület megjelenjen - olvasható a közleményben.
    Megjegyezték: a betegutakat és a rendelési időket nem érinti a változás.

forrás: MTI


2024-03-01 14:33