Öt tévhit a napelemekről


Mivel sokan csak az interneten tájékozódnak, könnyen előfordulhat, hogy félinformációk alapján döntenek. Az alábbi írásban néhány olyan információt közlünk, amelyet sokan rosszul tudnak a napelemekről.Nem olcsó
Akár mi magunk végezzük a telepítést, akár már eleve olyan otthont keresünk, ami napelemes, az biztos, hogy komoly kiadással kell számolnunk. A napelem kiépítési költsége alapesetben is 1,8–2,2 millió forint közé tehető. 

Nem csak családi házra telepíthető
Az igaz, hogy jóval sűrűbben látni olyan családi házat, amelyik napenergiával biztosítja az áramot vagy a meleg vizet, de ez nem jelenti azt, hogy társasházak ne élvezhetnék az előnyeit.

Hőszivattyú mellett sem felesleges
A hőszivattyú célja egy adott lakás megfelelő hőmérsékletének a biztosítása, legyen szó fűtésről vagy hűtésről. Akár még meleg vizet is lehet velük előállítani.A napelem ezzel szemben az áramhasználatot csökkenti.

Nem igényel karbantartást
A paneleket eleve úgy tervezik, hogy a tetőn − ahol közvetlenül éri őket mindenféle időjárási behatás, a legkíméletlenebb formában is − hosszú évekig bírják a strapát.

Nem bonyolult az engedélyeztetés
A napelemrendszer telepítése nem építésiengedély-köteles. Amit engedélyeztetni
kell, az a működésre vonatkozik, és az áramszolgáltatóhoz kell benyújtani. Ezt a kivitelező cégek általában magukraszokták vállalni. 

Forrás: www.otpotthon.hu


2024-01-23 20:03