Elindult a visszaváltási rendszer, de nyárig belefuthatunk olyan csomagolásokba, amiket nem vesz be az automata


Az év elején kialakult kisebb kavarodás után közleményben tisztázza az Országos Kereskedelmi Szövetség, hogy pontosan milyen csomagolások visszaválthatóak a boltokban kihelyezett automatáknál.Az OKSZ felhívja rá a figyelmet, hogy a visszaváltási lehetőség csak azoknál az italoknál érvényes, amelyeken a gyártó ezt fel is tünteti a csomagoláson, palackokon. Ezek a visszaváltható csomagolású italok 2024 első féléve során fokozatosan fognak megjelenni az üzletek polcain – tehát nem az év első napjaiban.

Ennek oka, hogy ugyan a visszaváltás hivatalosan január 1-jétől működik, a gyártóknak július 1-jéig adtak haladékot, hogy átálljanak az új rendszerre, és az italaikat a betétdíjas csomagolásokban kezdjék árulni. Így júliusig találkozhatunk olyan italokkal, amelyekre nem kell betétdíjat fizetni – ezeket nem lehet visszaváltani sem.

„A szabály egyszerű: az automatába csak az dobható be, ami után már fizetett visszaváltási díjat a vásárló – más palack, doboz nem”

– hangsúlyozza az OKSZ. A későbbi palackokon rajta lesz az előírt logó, feliratozás és a visszaváltási díj összege is, ez alapján látni lehet majd, hogy visszaváltható-e a csomagolás.

Az automaták telepítése még folyik, a tesztelés pedig még csak most következik. Az OKSZ azt is kiemeli, hogy nem érdemes a régi palackokat bedobni a gépbe, mert ezzel kárt tehetünk az automatában is.

A betétdíjas termékekről és a visszaváltás menetéről itt foglaltuk össze a legfontosabb információkat.

forrás: telex.hu

https://telex.hu/gazdasag/2024/01/03/orszagos-kereskedelmi-szovetseg-ital-palack-csomagolas-visszavaltas


2024-01-03 17:50