Átlagosan havi 15-20 ezer forintba kerülhet egy gyerek háromszori étkezési díja a menzán a 2023/2024-es tanévben. Mutatjuk, kinek jár ingyen vagy féláron.


Az ingyenes vagy a kedvezményes étkezést a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény minden esetben valamilyen szociális alapú feltételhez köti. Általánosságban elmondható, hogy ahogyan a gyerek nő, egyre inkább szűkül azoknak a köre, akiknek ingyen jár a menza. Például a nagycsaládosoknak óvodában és bölcsődében nem kell fizetni az étkezésért, addig általános - és középiskolában már igen.Ingyenes étkeztetés bölcsődében és óvodában

Az óvodában és a bölcsődében akkor ingyenes a menza:

ha a családban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a minimálbér személyi jövedelemadóval, munkavállalói, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal csökkentett összegének 130%-át. Erről mindig a szülő nyilatkozik
ha a gyerek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül
ha a gyerek tartósan beteg vagy fogyatékos, vagy a családban tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek
ha a családban három vagy több gyermeket nevelnek
ha a gyereket a gyermekvédelmi szakellátás keretében nevelésbe vették.

Ingyen menza általános - és középiskolában

Általános iskolában (1-8. évfolyamon) az alábbi esetekben lehet igénybe venni az ingyenes étkezést, ha a tanuló:

rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül
vagy nevelésbe vették
vagy fogyatékkal élők intézményében jár.
Aki már nem általános iskolás, de nappali, iskolarendszerű képzésben tanul, akkor jogosult az ingyenes étkezésre, ha nevelésbe vették, vagy utógondozói ellátásban részesül.

Általános- és középiskolai étkezés féláron

A menza árának felét kell fizetni azután a diák után általános-és középiskolában, valamint bármilyen nappali rendszerű iskolai oktatásban

ha a családban három vagy több gyermeket nevelnek
ha a tanuló tartósan beteg (például gluténérzékeny) vagy fogyatékkal él, és nem jár neki az ingyenes étkeztetés.
Ezen kívül a középiskolában és bármilyen nappali rendszerű iskolai oktatásban a gyermekvédelmi kedvezményben részesülő tanulók is féláron ehetnek a menzán.

Nem várható drágulás az iskolai menzán, több helyen pedig a pazarlás is megszűnhet szeptembertől
Tavaly átlagosan harminc százalékkal drágult az iskolai menza szeptemberben, akkor a szülők egy része több ezer forinttal magasabb számlákat kapott, mint korábban.

eduline.hu·HVG Kiadó Zrt.·aug. 6.
Fontos, hogy kedvezményes vagy az ingyenes étkezés igénybe vételéhez mindig egy nyilatkozatot kell kitölteni, amit a tanév folyamán bármikor (nem csak az elején) le lehet adni. Ha például tanév közben derül ki a diákról, hogy olyan ételallergiája van, ami tartós betegségnek minősül, akkor rögtön le lehet adni a kérelmet.

Menza teljes áron – ennyibe kerül

Aki nem jogosult a kedvezményes vagy az ingyenes étkezésre, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Az Eduline már korábban beszámolt arról, hogy a háromszori étkezés térítési díja a 2023/2024-es tanévben átlagosan havonta 15-20 ezer forint lehet egy gyermek esetében, ami különösen a tanév elején lehet megterhelő a családoknak.

forrás: Eduline

https://eduline.hu/kozoktatas/20230830_Kinek_jar_az_ingyenes_ovodai_iskolai_etkezes_a_20232024es_tanevben


2023-09-08 18:29