Diákigazolvány igénylése 3 lépésben: így állj neki!


Nyakunkon a tanévkezdés és vele együtt a diákigazolvány-igénylés is. Mutatjuk, melyek a legfontosabb teendők!
A diákigazolvány igénylésének folyamata szerencsére igen hasonló akár az általános iskoláról, akár az egyetemről van szó.A gólyáknak egy korábbi cikkünkben összegyűjtöttük, mik a teendők az egyetemi diákigazolvány igénylésekor, ezért most kifejezetten a közoktatási igazolvány menetét mutatjuk be, hogy a szülők is kapjanak egy kis segítséget gyerekük iskolakezdéséhez. A folyamat mindig ugyanazzal kezdődik: a NEK-adatlappal.

1. lépés: NEK azonosító igénylés

Legyen szó általános vagy középiskolás diákigazolvány igénylésről, mindkét esetben először a NEK (Nemzeti Egységes Kártyarendszer) azonosítóra lesz szükség, amit az okmányirodából lehet kikérni. Ennek az intézése ingyenes, akkor is, ha csak azért kellene új igazolvány, mert az előzőt esetleg elhagyta a gazdája. Fontos tudni, hogy az azonosítóhoz szükség lesz a személyi igazolványra és lakcímkártyára is. Emellett ugyanekkor fogják elkészíteni az igazolványképet is, ezért érdemes felkészülten menni.

Amennyiben a diák még 14 év alatti, és nem rendelkezik személyazonosító okmánnyal vagy útlevéllel, ezesetben az igénylés előtt egy személyazonosításra alkalmas okmány kiállítása szükséges, amit a törvényes képviselők tudnak kezdeményezni. Ehhez mindkét fél jelenléte szükséges vagy a távollévő szülő hozzájáruló nyilatkozata. Ha ez már megvan, akkor a diákigazolvány esetében az ügyintézés alkalmával elég, ha csak az egyik szülő megy el a gyerekkel az okmányirodába.

2. lépés: Igénylés az iskolában

Ha megvan a NEK-adatlap, akkor a következő lépésben ezt át kell adni az iskolának, és jelezni az igazolvány igénylését. Ennek a leadásakor megint szükség lesz a lakcímkártyára, tehát azt ne felejtsétek otthon. Kiskorúak esetében a törvényes képviselőnek kell leadnia a diákigazolvány igénylését az iskolánál. Itt sem szükséges már mindkét szülő jelenléte.

3. lépés: A várakozás

Innentől kezdve már csak várni kell, hogy megérkezzen a kártya, ami csak akkor lesz érvényes, ha rákerül az éves matrica. Azok a diákok, akik betöltötték a 16. életévüket, tehát már nem tankötelesek, csak a matricával ellátott kártyával tudják igazolni, hogy diákok, és csak így élhetnek az ezzel járó kedvezményekkel.

Általában több hétbe is beletelik, mire a diákigazolvány elkészül, ezért érdemes már szeptember legelején elkezdeni a folyamatot. Ezt követően az iskolától lehet kérni egy 60 napig érvényes igazolást a jogosult számára, ami ideiglenes diákigazolványként funkcionál, és amivel már igénybe vehetőek a diákkedvezmények.

A tanulók diákigazolványa a tanulói jogviszony megszűnését követő október 31-ig lesz érvényes.

forrás: Eduline
https://eduline.hu/kozoktatas/20230828_Diakigazolvany_igenyles


2023-08-29 20:09