Önköltséges képzésre vettek fel? Semmi pánik, mutatjuk, mik a lehetőségeitek


Egyetemistaként egy olyan szakaszba érkeztek, ahol bizony már a valós élet problémái erősen hatással lehetnek rátok - így van ez az anyagiakkal is. Számos kiadás merülhet fel a tandíj vagy a lakhatás szempontjából és ha nincs, aki ezt támogatni tudná, akkor sok esetben diákhitelhez kell folyamodni. Mutatjuk a legfontosabb részleteket.Jelenleg több mint 200 ezren rendelkeznek a diákhitel valamelyik formájával az országban. Igaz, hogy igénylése és törlesztése könnyebb, mint bármelyik másik hitelé, de a legelején még bizonytalanul áll neki mindenki a téma megismerésének. Ezért – hogy segítsünk nektek – összeszedtük, mit is érdemes tudni a diákhitelekről.

Egyetemistaként két hitelopció közül választhattok:

Diákhitel1

A szabadfelhasználású diákhitelt bármire költheted, és igényeid szerint havi részletekben vagy félévente, egy összegben utalják neked. Ezt az összeget bármire felhasználhatod, hogy finanszírozhasd az egyetemi éveidet. Lehet ez lakhatás, technikai eszközök, kikapcsolódás, mindennapos kiadások fedezése, könyvek, vagy bármi, amire a tanulmányaid folytatásához szükséged van.

A Diákhitel1-et bárki igényelheti, aki:

  • aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik
  • magyar állampolgár
  • 45. életévét nem töltötte be
  • bejelentett lakcímmel rendelkezik

Fontos tudni ugyanakkor azt is, hogy csak 15 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedő havi összeget vehetsz fel, tehát lakást azért ne akarjatok vásárolni a Diákhitel 1-ből, de arra azért elég lehet, hogy ha kell, esetleg az albérletet vagy kollégiumot ebből fizessétek. A hitelt a tanulmányaitok alatt bármikor felvehetitek és bármikor le is mondhatjátok, nincs hitelbírálat, így az igénylést általában mindenki megkapja. Azt viszont mindenképp tartsátok észben, hogy mint az összes hitelt, ezt is kamattal együtt kell majd visszafizetnetek. A Diákhitel 1 kamata 7,99 százalék rejtett költségek nélkül, a törlesztése azonban - remélhetőleg - nem fog csődbe vinni senkit, mivel az jövedelemarányosan történik. A havi törlesztőrészlet összegét tehát a jövedelmetekhez igazodva határozzák meg, így ez havonta csak egy néhány ezer forintos összeget jelent.

Diákhitel2

A Diákhitelnek van egy másik változata is, ami kifejezetten az önköltséges képzések díját fedezi. Ezt a hitelt később kamatmentesen fizethetitek vissza, azaz pontosan annyit, amennyit felvettetek. Ezt a pénzt egyébként nem is nektek utalják, hanem - mivel tényleg csak a tandíjatokat lehet finanszírozni belőle - közvetlenül az egyetemnek.

A Diákhitel 2-t az 1-es típusához hasolóan szintén bárki igényelheti, aki:

  • aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik
  • magyar állampolgár
  • 45. életévét nem töltötte be
  • bejelentett lakcímmel rendelkezik.

A hitelt bármikor felvehetitek és bármikor le is állíthatjátok, ezét lehetőségetek van arra is, hogy csak egyetlen félévetek finanszírozzátok ebből, de az sem probléma, ha a képzésetek teljes összege Diákhitelből lesz kifizetve. A visszafizetése ennek is jövedelemarányos, a Diákhitel 1-hez hasonlóan havi néhány ezer forintos költség.

Családtámogatási kedvezmények

Érdemes tudni, hogy vannak bizonyos esetek, amik okán igényelhetitek mind a Diákhitel1 és Diákhitel2 tartozásotok részleges vagy akár teljes elengedését, ezekkel a kedvezményekkel viszont egyelőre kizárólag nők élhetnek.

Vissza nem térítendő állami kamattámogatásként elengedésre kerül a diákhitel tartozás fele azoknál a hitelfelvevő nőknél, akiknek a hitelfolyósítást követően születik a második gyermekük és e támogatást igénylik a Diákhitel Központnál. Harmadik vagy további gyermek születése esetén pedig a hitelfelvevő nő teljes tartozása elengedésre kerül, emellett a hitel részleges vagy teljes elengedése örökbefogadott gyermek esetében is kérhető. A jogosultságra vonatkozó előírásokat a Diákhitel oldalán itttaláljátok.

2023. január 1-e óta a kormány családpolitikai intézkedéseinek köszönhetően egy új kedvezményt is kaphatnak a diákhitelt felvevő nők. A módosítás ugyanis kimondja, hogy ha egy 30. életévét be nem töltött hitelfelvevő nőnek a magyarországi felsőoktatási tanulmányai alatt, vagy azok sikeres befejezését - az oklevél megszerzését - követő két éven belül gyermeke születik, vagy gyermeket fogad örökbe, valamint a gyermeke vele egy háztartásban él, a fennálló hallgatói hiteltartozása 100%-át elengedi a Diákhitel Központ.

Hogy működik a diákhitel igénylése?

2023. július elsejétől már csak meghatározott bankoknál nyitott, úgynevezett diákhitel számlára folyósítják az új szabad célú (Diákhitel 1) diákhitelek összegét. Így most az országban összesen négy banknál lehet ilyen számlát nyitni: az OTP-nél, az ERSTE Banknál, a Gránit Banknál és az MHB Banknál.

Ettől az időponttól kezdve azoknak a hallgatóknak, akik új Diákhitel1 szerződést kötnek, a Diákhitel Központ már csak a hiteligénylő által kiválasztott pénzintézetnél vezetett kedvezményes Diákhitel Számlára utalja az összeget. Azoknak pedig, akik korábban igényelték a Diákhitel1-et vagy Diákhitel2-t, és a hitelük még folyósítási szakaszban van, szintén lehetőségük van a partner bankok kedvezményes számlacsomagjára áttérni.

Mindkét hitel esetében az igénylést közvetlenül a Diákhitel Direkt honlapján lehet intézni, ahol az igénylési folyamat során ki kell választani a kívánt számlavezető bankot. Ha Diákhitel2-t szeretnétek kötni, ebben az esetben megvan az a lehetőség a számotokra, hogy eldöntsétek, maradtok-e a meglévő bankszámládnál vagy inkább áttértek a négy partner egyikére. A jogosultsági feltételek ellenőrzése után a számlanyitási kérelmet elküdik a kiválasztott banknak, ahol a bank kollégái felveszik veletek a kapcsolatot. Ezután történik a személyesen vagy online a számlanyitás - amnnyiben még nem rendelkeztek számlával - vagy az eddigi szerződés módosítása. Ha megnyitottátok a számlátokatt, a bank továbbítja a számlaszámotokat a Diákhitel Központnak és innentől fogva nincs is már más teendőtök.

forrás. Eduline
https://eduline.hu/felsooktatas/20230807_diakhitel_tudnivalok

2023-08-12 17:06