Így fizethet jóval kevesebb társasági adót


Komoly összegeket spórolhat cége társasági adójából, ha ezeket a kedvezményeket igénybe veszi.Alapvetően kétféle módon lehet csökkenteni a társasági adót, az adóalap csökkentésével, tehát a vállalkozási nyereséget csökkentjük és az után fizetünk adót vagy amennyiben jogosultság esetén a társaságiadó-kedvezmények igénybevételével. Utóbbi esetében a kiszámított társasági adó egy részének megfizetése alól lehet mentesülni – írja az ado.hu. Mutatjuk hogyan.

1. Korábbi évek veszteséges működése

Amennyiben az adóalap bármely adóévben negatív volt – vagyis a társaságnak veszteséges volt a működése – akkor annak elhatárolt összegével csökkenthető az adózás előtti eredmény. A korábbi adóévek elhatárolt vesztesége legfeljebb a felhasználása – az adózás előtti eredmény csökkentéseként történő elszámolása – nélkül számított adóévi adóalap 50 százalékáig számolható el az adózás előtti eredmény csökkentéseként.

2. Beruházási tartalék

A jövőbeni beruházásokra fejlesztési tartalékot lehet képezni, amivel szintén csökkenthető az adózás előtti eredmény. A fejlesztési tartalék legfeljebb az adózás előtti nyereség 50 százaléka és legfeljebb adóévenként 500 millió forint lehet. Az igénybe vett kedvezmény megtartásának feltétele, hogy az adózó a lekötött tartalékot kizárólag a megvalósított beruházás költségei szerint használhatja fel a rákövetkező négy adóévben, különben a feloldott rész után az adót késedelmi pótlékkal növelten meg kell fizetnie.

3. Gyakorlati képzések támogatása

Csökkenthető a társasági adó, ha cége szakképző iskolai tanuló gyakorlati képzését végzi. Ha mindez a jogszabályban meghatározott tanulószerződés alapján történik, akkor az adóalap havonta az érvényes minimálbér 24 százalékával csökkenthető. Amennyiben ugyanez az iskolával kötött együttműködési megállapodás alapján történik a kedvezmény12 százalék.

4. Pályakezdők, munkanélküliek foglalkoztatása

Csökkenthető még az adózás előtti eredmény, ha az előbbi pontban említett gyakornokokat a sikeres szakvizsga után a cég pályakezdőként tovább foglalkoztatja, vagy ha korábban munkanélküli személyt vagy a szabadulást követően 6 hónap belül börtönből szabaduló személyt foglalkoztat. Ezekben az estekben a kedvezmény a foglalkoztatás ideje alatt, de legfeljebb 12 hónapon át befizetett társadalombiztosítási járulék összege, amellett, hogy ez költségként is elszámolható.

5. Megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatása

Az adózás előtti eredményét a legalább 50 százalékban megváltozott munkaképességű munkavállaló foglalkoztatása is csökkentheti a számára kifizetett munkabérrel havonta, legfeljebb az érvényes minimálbér összegéig.

 

Teljes cikk: https://ado.hu/ado/hogyan-csokkentsuk-a-tarsasagi-adot-i/

 

 

 


2015-02-06 22:23