Milliós büntetés lebeghet januártól


Az adóhatóság januártól azokat a cégeket is egy csoport részének tartja, amelyeknek a vezetői ugyanazok, de tulajdonosai nem.A transzferárazásra vonatkozó pénzügyminisztériumi szabályozás az utóbbi években folyamatosan változott. A cégeknek évekre visszamenően át kell tekinteniük a kapcsolt vállalkozásokkal folytatott ügyleteiket, ha egy adóvizsgálatra körültekintően fel szeretnének készülni. Januártól bővült a szabályozás alá tartozók köre, két társaság már akkor is kapcsolt vállalkozásnak tekintendő, ha a vezetőségeikben átfedés van, függetlenül a pontos tulajdonosi szerkezettől.

Az újonnan kapcsolt vállalkozásnak számító cégeknek több kötelezettséget is teljesíteniük kell, pedig sok helyen még azzal sincsenek tisztában, hogy mostantól ebbe a körbe tartoznak. Ilyen például, hogy az egymás közötti tranzakciók során a piaci árak alkalmazását írják elő, ellenkező esetben adóalap korrekció szükséges. Ezen kívül nettó 50 millió forint feletti ügyletek esetében transzferár-nyilvántartást kell készíteni, és az iparűzési adót is másképp kell kiszámolni. Az adóhatósági gyakorlat ráadásul a transzferárak vizsgálata terén nem mindig egységes, hasonló tényállások mellett is születtek már eltérő következtetések.

„Kérdés, hogy mit tekint majd a NAV az üzleti és pénzügyi politikára vonatkozó döntő befolyásgyakorlás megvalósulásának, de nem lehetnek kétségeink afelől, hogy közös ügyvezetés esetén mindig bizonyítottnak fogja látni a tényállást” – véli Takács Gergely, a Transfer Pricing Services Kft. tanácsadója.

A dokumentálás során alaposan kell eljárni, mert a NAV minden kapcsolt vállalkozások között realizált ügylet után akár egyesével is kiszabhat büntetést. A kapcsolt vállalkozások bejelentésére a szerződéskötést követően 15 nap áll rendelkezésre, így az év elejétől ebbe a kategóriába tartozó cégek számára a határidő január 15-én lejárt.

(hvg.hu)

 


2015-01-18 13:17