Változások júniustól


A nyár első hónapja jó pár új változást hoz. Az újabb jogszabályváltozás miatt több száz trafikosnak kell költöznie. Nehezebb lesz a honatyáink, honanyáink élete. Több banknál végre kaphatóak lesznek a hosszabb távú lakossági állampapírok. A Kúria döntésével elindul a devizahitelesmentő-maraton. Valamint nem árt tudni, hogy szigorodnak a fogyasztóvédelmi szabályok is.Benzinkúton megszűnik a dohánytermékek árusítása

Be kell zárniuk a 2500 nm-nél nagyobb hiperekben és a benzinkutakon található dohányboltoknak. Ez azt jelenti, hogy ha például egy plázában csak kisebb üzletek vannak, akkor dohányboltot is lehet ott nyitni, illetve a meglévőnek nem kell onnan költöznie. Viszont a nagyobb alapterülettel rendelkező élelmiszerboltokban akkor sem lehet dohánybolt, ha külön üzletsoron árulnak.

Rendeletet hoztak arról is, hogy a dohánybolt nem működhet másik dohánybolt bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül. Ezt nem légvonalban kell mérni, hanem a KRESZ szabályainak megfelelő gyalogosútvonalat kell figyelembe venni.

A NAV adatai szerint az új szabályozás mintegy 300 trafikost érint a benzinkutakon, arról viszont nincsen nyilvántartásuk, hogy a plázákban, hipermarketekben hány dohányboltnak kell bezárnia.

 

Sokat bukhatunk a SZÉP-kártyával

Aki nem figyelte a Széchenyi pihenő (Szép) kártyákon lévő, 2012-ben utalt pénzt és nem használta fel május végéig akkor a pénz visszakerül a munkáltatókhoz. Az új rendelet értelmében május 31-i határidőt követően a 2012-es juttatások érvényessége lejárt és a kártyakibocsátó bankok visszautalják azokat a munkáltatóknak, vagyis ha eddig nem használtuk fel, úgy a pénz elveszik a kártyabirtokosok számára. 

Az OTP Pénztárszolgáltató Zrt.-nél a májusi eleji tájékoztatás szerint a 2012-ben feltöltött 53 milliárd forintnyi juttatásból a kártyákon még 2 milliárd felhasználható forint volt. Érdekes, hogy négy nappal a határidő lejárta előtt az MKB Szép kártya birtokosainak átlagosan fejenként 8,5 ezer forintja várt még felhasználásra, ez a 2012-ben befizetett teljes összeg (10,3 milliárd forint) 2,5 százaléka, mintegy 280 millió forint. A K&H Banknál is a kártyákon május elején még mintegy 280 millió forint várt arra, hogy a hónap végéig felhasználják.

További részletek

 
Plusz két napot haladékot kaptak a cégek

A hétvége miatt a kettős könyvvitelt vezető vállalkozásoknak június 2-ig kell közzétenni számviteli beszámolójukat, a társaságiadó-alanyoknak pedig a tavalyi társaságiadó-kötelezettségükkel kell elszámolni. 

Két újabb adózási határidő június 2-án

 

Bonyolódik a képviselők élete

Vasárnaptól hatályos az Országgyűlésről szóló törvény két fontos része. Az egyik értelmében ezentúl a képviselői megbízatás - néhány kivétellel - összeegyeztethetetlen minden más állami, önkormányzati és gazdasági tisztséggel vagy megbízatással. Másrészt a honatyák mostantól nem készpénzt kapnak az autójuk megtankolására, hanem üzemanyagkártyát. 

2012. évi XXXVI. törvény ami rendelkezik az összeegyezhetetlenségről 

 

Megkezdik a bankok az állampapírok árusítását a lakosságnak

Hétfőtől indul a hosszabb távú lakossági állampapírok forgalmazása több banknál. Hat banknál lesz elérhető a Bónusz Magyar Államkötvény, öt hitelintézet pedig az inflációt követő kamatozású lakossági állampapír, a Prémium Magyar Államkötvény. Emellett több ponton is módosul a Magyar Államkincstár befektetési szolgáltatási üzletszabályzata június 1-jétől. Így - többek közt - a kincstár valamennyi, általa forgalmazott állampapírnál egységesíti az értéknapváltás időpontját.

 

Tovább bővül az növekedési hitelprogram

Az MNB még április 8-án jelentette be, hogy a növekedési hitelprogram (nhp) második szakaszában tovább finomhangolja az üzleti feltételeket, hogy a hitelpiaci zavarokkal leginkább érintett kkv-szektor minél több szereplője be tudjon kapcsolódni a programba. (Az MNB adatai szerint április 30-ig az nhp2-ben résztvevő hitelintézetek már csaknem 126 milliárd forint összegű szerződésről nyújtottak be adatszolgáltatást a jegybanknak, ami 4 188 ügylethez és 3 384 vállalkozáshoz kapcsolódik.) A változások jó része május 1-jétől lépett hatályba. Az akkori változások között az egyik legfontosabb, hogy a forgóeszközhitelek maximális futamideje 1 évről 3 évre emelkedett. Emellett a faktoring bevonásával azon ügyfelek is finanszírozáshoz juthatnak, amelyek megfelelő biztosítékok hiányában eddig nem kaphattak forgóeszközhitelt, viszont jó kockázati besorolású vevőkörrel rendelkeznek. Azok a kkv-k, amelyek jelenleg forgóeszközhitelből finanszírozzák likviditásukat, a faktoringra áttéréssel a felszabaduló biztosítékaikat beruházási hitelek felvételekor fedezetként használhatják fel június elejétől.

 

Szigorodnak a fogyasztóvédelmi szabályok

A fogyasztói szerződésekre a Ptk. rendelkezései mellett egy 2014. június 13-án hatályba lépő kormányrendelet szabályait is alkalmazni kell majd. Az új szabályok értelmében érvényesen nem köthető ki a fogyasztói szerződésben fogyasztói jogot csorbító feltétel, így nem tartalmazhatja például a fogyasztónak a jogszabályban megállapított jogáról (például a szavatossági jogokról) lemondó nyilatkozatát. Módosítja a szerződéskötési folyamatot, hogy a fogyasztónak kifejezetten el kell fogadnia a vállalkozás szolgáltatásáért járó ellenértéken felüli egyéb fizetési kötelezettséget.

Okostelefonon a fogyasztóvédelem

 

Sietni kell a közhasznúsági nyilvántartásba vétellel

A 2012. január 1-je előtt nyilvántartásba vett közhasznú, illetve kiemelkedően közhasznú jogállású civil szervezetek 2014. május 31. napjáig tarthatják meg közhasznú jogállásukat 

Civilek! - Minden, amit tudni kell a közhasznúsági kérelem beadásáról

 

Még több p+r parkoló lesz Júniusban

További 15 településen kezdődik meg a vasúti közlekedést segítő, p+r parkoló építése - adta hírül a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. 

 

forrás: Napi.hu/Hasznos Hírek


2014-06-02 07:14