ÁNTSZ ajánlások a szalmonella fertőzések megelőzésére


Egy járvány megelőzésében, leküzdésében sokszor eredményesebb az egyszerű módszerek alkalmazása, mint a lakosság tömeges oltása. Ez jelenti a biztonságos ürülék- és szennyvízeltávolítást, a magas szintű élelmiszerhigiénét, a kifogástalan ivóvíz-ellátást, a beteg körüli megbízható fertőtlenítést valamint a személyi higiénét egyaránt.


A kézmosás a személyi higiéne egyik leghatásosabb módszere a fertőzési lánc megszakítására. Az enterális kórképek terjesztésében különösen nagy a „piszkos kéz" szerepe, ezért különösen fontos a kézmosás fontosságának hangsúlyozása. Egyrészt megakadályozza, hogy a családon, a környezeten belül a szalmonella fertőzés továbbterjedjen, az egyik ember megfertőzze a másikat. Másrészt tiszta kézzel az ételt sem fertőzzük meg, azaz a kórokozó nem kerül emberről az ételbe. Az enterális fertőzések esetében a fertőzési láncot a mechanikus közvetítő - a széklet - eltávolításával szakíthatjuk meg.

Az enterális fertőzések előfordulásában, különösen a szalmonellosis vonatkozásában, mind gyakrabban játszik szerepet a konyhatechnikai eljárások megsértése. Az előírások pontos és maradéktalan betartását minden körülmények között meg kell követelni. A kézmosás ugyanis egyetlen esetben nem „hatásos": amikor a mikróba, például a szalmonella már ott van az ételben, és azt elfogyasztjuk.

Mit jelent az alapos kézmosás?

Egy legalább 15 másodpercig tartó, melegvizes, szappanos kézmosást, körömkefe használattal, ami után nem textil törülközőt használunk, hanem elektromos kézszárítót vagy eldobható papírtörülközőt.

Míg szalmonella esetében elegendő az egyszerű kézmosás, más fertőző betegségek - pl. vérhas (dizentéria); az őszi-téli hónapokban megjelenő, hányással, hasmenéssel járó calici-vírus fertőzés; az influenza - esetében fertőtlenítő kézmosást kell alkalmazni. A legfontosabb teendő ilyenkor a kéz fertőtlenítése, melyet folyamatosan, a fertőzés megszűntéig mind a betegnek, mind a pedig az ápoló személyeknek, családtagoknak végezniük kell főleg a WC-használat után, étkezések előtt, illetve a betegellátás, betegápolás befejeztével. A járványügyi szakemberek szerint a szappanos vagy fertőtlenítő kézmosás kétségkívül a legfontosabb módszer a hétköznapi náthától a veszedelmes influenzajárványokig a különböző vírusos légúti, valamint enterális megbetegedések terjedésének megfékezésére. A gyakori kézmosás többet ér a vitaminoknál is.

ÁNTSZ Dél-dunántúli Regionális Intézet

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

2008-11-23 22:11