Hatályba léptek az ukrán termékek vámok és mennyiségi korlátozások nélküli uniós behozataláról szóló szabályok


Hatályba léptek azok a jogszabályok, amelyek egy évvel meghosszabbítják az ukrán termékek vámok és mennyiségi korlátozások nélküli uniós behozatalát - közölte az Európai Bizottság.A brüsszeli közlemény szerint az intézkedésekkel az EU ismét eleget tesz azon kötelezettségvállalásának, hogy kiáll és támogatja Ukrajnát, ameddig arra szükség van.

Kijelentették: az úgynevezett autonóm kereskedelmi intézkedések (ATM-ek) az ukrán gazdaságnak nyújtott EU-támogatás pillérét jelentik, hozzáférést biztosítanak az EU piacához.
Kiemelték: az intézkedések figyelembe veszik az uniós érdekelt felek aggodalmait is, az ideiglenes kereskedelmi liberalizációs intézkedések meghosszabbítása mellett az EU ugyanis védelmet biztosít az uniós mezőgazdasági termelőknek. Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság vészfékmechanizmust vezet be a különösen érzékeny mezőgazdasági termékek, nevezetesen a baromfi, a tojás, a cukor, a zab, a búza, a kukorica és a méz esetében. Ha e termékek behozatala meghaladja a 2021 második felében, valamint 2022 és 2023 egészében feljegyzett behozatali mennyiségek átlagát, a vámok újra kivethetők lesznek.
Az új szabályok értelmében az Európai Bizottság sürgős intézkedéseket hozhat, és bármilyen általa szükségesnek ítélt intézkedést elrendelhet, amennyiben az ukrán behozatal, különösen a mezőgazdasági termékek uniós behozatala miatt jelentős zavar keletkezik az EU, illetve a tagállamok piacain.
A közlemény Valdis Dombrovskis kereskedelmi ügyekért felelős uniós biztost idézte, aki azt mondta: az intézkedések nemcsak a szolidaritás és Ukrajna stabilitása megteremtését célzó törekvések gesztusai, hanem gazdasági mentőöv is. A szabályok egyúttal a korábbinál erősebb biztosítékokat tartalmaznak az EU mezőgazdasági ágazatai számára, választ adva a gazdálkodók és a tagállamok által kifejezett jogos aggodalmakra. "Megtaláltuk a megfelelő egyensúlyt, miközben továbbra is azon dolgozunk, hogy hosszabb távú megoldásokat találjunk az EU-Ukrajna társulási megállapodáson belül" - tette hozzá az uniós biztos.
Az új szabályokról szóló megállapodás részeként az Európai Bizottság ígéretet tett arra, hogy hamarosan tárgyalásokat kezd Ukrajnával a kereskedelem tartós liberalizációjáról - írták.
A szóban forgó kereskedelmi intézkedések Ukrajna esetében 2022. június 5. óta vannak érvényben.

forrás: MTI


2024-06-13 18:17