Voks 24 - Az EP-választáson levélben szavazóknak figyelniük kell az azonosító nyilatkozat pontos kitöltésére


A levélben szavazóknak figyelniük kell arra, hogy pontosan töltsék ki az azonosításukhoz szükséges nyilatkozatot és írják is alá, továbbá ne felejtsék el leragasztani a borítékot, mert különben a szavazatuk érvénytelen lesz.    A június 9-ei európai parlamenti (EP-) választáson a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok levélben szavazhatnak az EP-listákra, regisztrálni május 15-én 16 óráig lehetett a Nemzeti Választási Irodánál (NVI). Ezt végül 127 ezren tették meg; az első levélszavazatok pedig már a héten megérkeztek az NVI-hez.

    Az NVI által összeállított szavazási levélcsomag tartalmazza az EP-választás szavazólapját (ez eltér a magyarországi szavazás szavazólapjától, mert pecsét nélkül érvényes, így a bélyegzőlenyomat elhelyezésére szolgáló területen a "levélben szavazás szavazólapja" körfeliratot tartalmazza), továbbá a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozat nyomtatványát (ez az úgynevezett azonosító nyilatkozat), a szavazólapok elhelyezésére szolgáló belső borítékot és a válaszborítékot (az NVI-nek címezve), valamint a szavazás módjáról szóló tájékoztatást.
    A választópolgár az EP-választáson csak egy pártlistára szavazhat érvényesen, a voks akkor érvényes, ha a választópolgár két egymást metsző vonallal szavaz.
    A szavazólapot ezt követően a kis borítékba kell helyezni, és a borítékot le kell zárni. A nem lezárt borítékban lévő szavazat érvénytelen.
    Ezt követően a választópolgárnak ki kell töltenie az azonosító nyilatkozatot. Az azonosító nyilatkozatra rá kell vezetni a választópolgár nevét, születési helyét és személyi azonosítóját vagy a személyazonosságát igazoló hatósági igazolványának a számát (ezek hiányában a honosítási okirat számát). Rá kell vezetni a választópolgár születési idejét is, amennyiben az azonosító nyilatkozat a személyi azonosítót nem tartalmazza.
    Az adatoknak meg kell egyezniük a regisztrációs kérelemben megadottakkal. Hiába tölti ki valaki helyesen az azonosító nyilatkozatot, ha azt nem írja alá, a szavazata érvénytelen lesz. Öt évvel ezelőtt 63 762 szavazási levélcsomag érkezett vissza, amelyből 57 777 felelt meg a jogszabályi feltételeknek. Az azonosító nyilatkozatot a választópolgárnak saját kezűleg alá kell írnia.
    A szavazólapokat tartalmazó borítékot és az azonosító nyilatkozatot válaszborítékba kell zárni. Ez lehet az NVI által küldött, az NVI-nek címzett külső boríték vagy bármilyen más válaszboríték (például ha a választópolgár a külképviseletre levélben kívánja eljuttatni levélszavazatát).
    Egy válaszborítékba csak egy nyilatkozatot és egy szavazólapot lehet tenni, ha egy válaszborítékba több nyilatkozat vagy szavazólap kerül, valamennyi voks érvénytelen lesz.
    Ezt követően a válaszborítékot le kell ragasztani, ami azért fontos, hogy a borítékból ne lehessen se kivenni, se oda beletenni más szavazatot.
    A szavazó szabadon dönthet arról, milyen úton juttatja vissza voksát az NVI-hez: a válaszborítékot feladhatja postán (bárhonnan ingyen), ebben az esetben a levélnek a szavazás befejezéséig (június 9-én 19 óráig) meg kell érkeznie a Nemzeti Választási Irodához. Feladhatja térítés ellenében bármelyik külképviseletre címezve is, ebben az esetben a külképviseleti szavazás végéig kell megérkeznie a levélszavazatnak a külképviseletre.
    A válaszboríték leadható bármely külképviseleten is munkanapokon, a külképviseletek általában 8-16 óráig vannak nyitva. Beregszászon, Ungváron, Kolozsváron, Csíkszeredán, Bukarestben és Szabadkán hosszabbított nyitvatartással fogadják a levélszavazatokat: június 7-éig minden nap 6-22 óráig lehet leadni a levélszavazatokat.
    A válaszboríték leadható a külképviseleten a külképviseleti szavazás időtartama alatt (általában 6-19 óráig) is, illetve Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhelyen is, a szavazás napján 6-19 óráig.

forrás: MTI


2024-06-02 19:56