Május 1-jétől látogatható a Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben című időszaki kiállítás


Látványos nagyjárművek, történelmi mozdonyok, egy ikonikus repülőgép: május 1-jétől látogatható a Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben című időszaki kiállítás az Északi Járműjavítóban.Emellett a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szervezésében május 1-jén klasszikusjármű-felvonulással ünneplik a 125 éves jubileumot, amelyen több mint 100 veterán és oldtimer követi a múzeum útját a Városligetből az Északi Járműjavítóba.

A Közlekedési Múzeum 125 éves fennállása óta eddigi legnagyobb alapterületű kiállítását nyitja meg Kőbányán, az Északi Járműjavítóban - áll az intézmény MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.
Az új tárlat az energiahordozók és az energiafelhasználás kérdéskörét vizsgálja a közlekedésben, 36 különleges jármű és 65 műtárgy bemutatásával ismerteti, hogyan változott a viszonyunk a különféle energiahordozókhoz a szénkorszaktól napjainkig, és ez milyen hatással volt a környezetünkre.
Az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában 6000 négyzetméteren, négy szekción keresztül mutatják be, hogy mely korszakokban, milyen energiahordozók felhasználásával jutott előre az emberiség és eközben hogyan növekedett a közlekedési eszközök teljesítménye.
Az első szekció - Gőzerővel! címmel - a szénkorszak technológiai fejlődését és gazdasági fellendülését, míg a második - Felvillanó lehetőségek címmel - a villamosítás elterjedését mutatja be. A harmadik szekció Tele kérem címmel arról számol be, hogyan vált a kőolaj elsődleges energiahordozónkká, és ennek milyen társadalmi és környezeti hatásai érzékelhetők ma is - írják a közleményben, hozzátéve, hogy a negyedik szekció, amelynek címe: Merre tovább?, ismerteti a jelenkor energiafelhasználását és az útkeresést az alternatív üzemanyagok és hajtásmódok irányában.
Látványos nagyjárművek, történelmi mozdonyok, egy ikonikus repülőgép, különleges műtárgyak, modern, interaktív installációk, korhű fotók és filmanyagok segítik az érdeklődőket, hogy teljes képet kapjanak közlekedésünk kézzelfogható történetéről, arról, hogy mivel mentünk egykor, és mivel kellene mennünk ma - áll a kiállítás ismertetőjében.
A tárlaton többek között szerepel az idén 100 éves MÁV 424,001-es "Bivaly", vagy a "Szellem" néven is elhíresült 242.001-es és a 109.109-es gőzmozdony, továbbá egy Csepel D450-es tehergépkocsi és egy Ford T-modell személygépkocsi.
A Múzeum Ikarus-flottájából bemutatják az Ikarus 266.25-öst és egy Ikarus 260 CNG-t. Először tekinthető meg újra az An-2-es repülő már új fényezéssel.
A látogatók a jubileum alkalmából 125 forintos belépővel tekinthetik meg az új kiállítást, valamint számos ingyenes családi programon vehetnek részt. További információ a www.mivelmegyunk.hu oldalon érhető el.

forrás: MTI


2024-05-01 21:15