Az Európai Bizottság intézkedéseket fogadott el a gyógyszerhiányok megelőzésére és enyhítésére


Brüsszelben kiadott közleménye szerint a bizottság javasolta egy európai önkéntes szolidaritási mechanizmus elindítását, amelynek értelmében egy európai uniós tagállam jelezheti a többi tagállamnak, ha hiánya van valamilyen gyógyszerből, és a rendelkezésre álló készleteket újra lehet osztani.A testület továbbá közös rendszert hozna létre az antibiotikumok és bizonyos légzőszervi megbetegedések kezelésére szolgáló gyógyszerek beszerzésére 2024 és 2025 telétől - áll a közleményben.
    Emellett az Európai Gyógyszerügynökség a tagállamokkal együttműködve listát készít a kulcsfontosságú gyógyszerekről, és megvizsgálják e gyógyszerek ellátási láncának sérülékeny pontjait, továbbá konkrét ajánlásokat fogalmaznak meg arra vonatkozóan, hogy a vállalatoknak és az ellátási lánc egyéb érdekelt feleinek milyen intézkedéseket kellene meghozniuk.
    A bizottság arra is javaslatot tett, hogy a tagállamok szabályozási mentességeket alkalmazhatnának annak érdekében, hogy a gyógyszerek időben eljussanak a betegekhez. Ez magában foglalja az eltarthatósági idő meghosszabbítását vagy alternatívák gyors engedélyezését.
    Az uniós végrehajtó testület azt is bejelentette, hogy 2024 elejére uniós iránymutatást ad ki a gyógyszerek beszerzéséről az ellátás biztonságának megerősítése érdekében.

forrás: MTI


2023-10-24 18:18