Önálló Életviteli Centrumok segítik az értelmi fogyatékossággal élőket


Értelmi fogyatékossággal élő emberek önállóságát támogatják a három éve működő Önálló Életviteli Centrumok, amelyekben már több mint 3 ezer érintett és 1800 szakember kapott segítséget - közölte a központokat létrehozó Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) az MTI-vel.A közlemény szerint a szövetség egy 2018-as uniós pályázat keretein belül hozta létre húsz Önálló Életviteli Centrumát. A központokban olyan szolgáltatásokkal segítik az értelmi fogyatékossággal élő embereket, amelyek támogatják önálló életvitelüket.

    A szervezet célja, hogy segítsék az érintettek intézményi elhelyezésből otthoni vagy közösségi alapú elhelyezésbe való áttérését - írták.


    Az elmúlt három évben különböző programokon keresztül több mint háromezer, értelmi fogyatékossággal élő ember fért hozzá a centrumok valamely szolgáltatásához. Emellett tájékoztatást és módszertani képzéseket nyújtottak 1800 segítő szakembernek, akik segíthetik az érintettek önállóvá válását.         A központok működésének egyik alapelve, hogy a szolgáltatások használói maguk is aktívan vegyenek részt azok működtetésében.
    Hozzátették: a szövetség fontos feladatának tekinti, hogy megteremtse a helyi szolgáltatások közötti kapcsolódás (támogatói hálózat), a szolgáltatások egymásra épülésének lehetőségét. Ennek érdekében együttműködnek önkormányzatokkal, egyházakkal, karitatív szervezetekkel, helyi egyesületekkel.


    A centrumok szolgáltatásai közé tartozik az általános tájékoztatás, az egyéni és csoportos tanácsadás, az eszközkölcsönzési rendszer (informatikai és fogyatékosságspecifikus eszközök), a sorstársi segítő szolgálat, önálló életviteli workshopok szervezése, önérvényesítő csoportok működtetése, továbbá oktatási, foglalkoztatási és szociális segítségnyújtás.          A programot az uniós pályázat lezárulta után a magyar állam támogatja - áll a közleményben.

(MTI)

Az Önálló Életviteli Centrumok elérhetőségei:

https://efoesz.hu/efop-1-1-5-17-2017-00003/centrumok/


2022-11-09 19:21