Megélhetési kalkulátort indított a MaSZSZ


Megelhetesikalkulator.hu címen érhető el a Magyar Szakszervezeti Szövetség által kifejlesztett, ingyenes megélhetési kalkulátor, amellyel bárki megtudhatja, mennyivel nőttek a megélhetési költségei - mondta Lajtai György, a kalkulátor kifejlesztésének és működtetésének koordinátora online sajtótájékoztatóján.Az infláció azt méri, hogyan változnak átlagosan az áruk és szolgáltatások fogyasztói árai Magyarországon, a kalkulátor pedig azt, hogy ennek alapján hogyan változott a saját fogyasztását megtestesítő fogyasztási kosár árindexe, és így mennyivel költ többet a felhasználó ugyanazon áru- és szolgáltatás mennyiség megvásárlására, mint korábban - magyarázta Lajtai György.

A rendszer a KSH által közzétett számokat, valamint a lekérdező pontos válaszait összehasonlítva, számtalan megközelítésben mutatja ki a változást - ismertette.

A kalkulátor a lekérdező háztartás kiadási szokásai alapján becslést készít a személyes inflációs rátára, és ezt összehasonlítja az általános inflációval. Az online kalkulátor felületén válaszolni kell egyebek között arra, hogy a háztartás mennyit költ egy sor kategóriára, többek között élelmiszerekre, lakhatásra, kommunikációra, közlekedésre, szabadidőre és egyéb költségekre, kiadásokra, s megbecsüli az adott személy inflációs rátáját, megmutatja, hogy ez hogyan viszonyul az előző évekhez.


    A rendszer a legfrissebb elérhető inflációs indexeket használja és a múltbeli kiadásokhoz képest méri a jelenlegi költés változását az aktuális árak figyelembevételével.
    A kitöltők nem azonosíthatók a válaszaik alapján, semmilyen személyes adatot nem tárol a rendszer - tette hozzá.


    Dóra Dávid informatikus, a rendszer egyik fejlesztője elmondta: a kalkulátor vállalati ügyfeleket is képes kiszolgálni, a magánfelhasználás mellett. A cégekkel egyeztetik a kérdéseket a kérdőívekhez, azt "személyre szabják" a pontosabb statisztikához.

A kalkulátor az Európai Szakszervezeti Szövetség támogatásával készült. 

Forrás: MTI
    
   


2022-10-31 00:22