Közel négyszáz MOL-kuton adható le a használt sütőolaj


Egy liter használt sütőolaj akár 1 millió liter ivóvizet is elszennyezhet, ha a szennyvízbe kerül. Ezért kiemelt közérdek, hogy akár befőttes üvegbe, akár PET-palackba gyűjtsük össze, és adjuk le a használt olajat. Erre a MOL 479 kútja közül 379-ben van lehetőségünk. Az sem baj, ha marad benne ételmaradvány.A használt sütőolaj veszélyes hulladéknak számít, biztonságos leadására a Mol-kutak nagy részében van lehetőség - hívta fel a figyelmet a vállalat annak kapcsán, hogy húsvétkor a háztartások az átlagosnál nagyobb mennyiségben használnak zsiradékot, amelyet megfelelő módon gyűjtve és leadva újra lehet hasznosítani.

    A Mol sütőolaj-gyűjtő programja 2011-ben indult, azóta a lakosság mintegy 3 millió liter használt sütőolajat adott le.


    A tájékoztatás szerint a lefolyóba vagy a szemétbe öntött használt étolaj károsítja a környezetet, összegyűjtése és feldolgozása ezért elsődleges környezeti érdek.


    A sütőolaj a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha az élővizekbe jut, a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egy liter sütőolaj akár 1 millió liter ivóvizet is elszennyezhet.


    A Mol töltőállomásain egyszerűen, gyorsan és környezetbarát módon leadható a használt étolaj.


    Mivel háztartási mennyiségről van szó, egyszerre legfeljebb 10 liter adható le. Nem kell extrán leszűrni, a sütéskor keletkezett ételmaradvány benne maradhat, de a sütőolaj nem lehet más hulladékkal, anyaggal vagy vegyszerrel szennyezett. Leadható például használt műanyag palackban vagy befőttesüvegben, és a töltőállomásokon kérhető a kútkezelő segítsége.


    A leadott sütőolajat a Biofilter Zrt. gyűjti össze, és tisztítás után eljuttatja a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. Ennek köszönhetően környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz belőle, amelyet a Mol százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gázolaj gyártásához - közölte a vállalat.

 

(MTI)


2022-04-18 13:30