Már elektronikus úton is benyújtható a baromfitelepek betelepítésére és újratelepítésére irányuló kérelem


2022. április 11-től az állattartók már a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül is benyújthatják a baromfitelepek betelepítésére és újratelepítésére irányuló kérelmüket. A kérelmek az új, elektronikus mód mellett továbbra is beadhatók hagyományos formában a járási hivatalokon keresztül.A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében az állattartó telepek és épületek betelepítése/újratelepítése, illetve a tenyésztelepek betelepítése a megyei kormányhivatal járási hivatalának előzetes engedélyével lehetséges. A betelepítés/újratelepítés kizárólag olyan állatokkal történhet, amelyek az országos mentesítés körébe tartozó betegségek kórokozóitól mentesek. Az állattartó telepek idegen állományból történő újratelepítése azonos fajú és – lehetőség szerint – azonos állományból származó állatokkal valósulhat meg abban az esetben, ha a származási telepen vagy az elkülönítőben az előírt diagnosztikai vizsgálatok kedvező eredménnyel zárultak. Fontos előírás, hogy az állattartó telepeken más fajú állat csak az illetékes járási főállatorvos engedélyével tartható.

Jelenleg az állattartóknak a területileg illetékes megyei kormányhivatal járási hivatalánál van lehetőségük beadni a telep betelepítésére, illetve újratelepítésére vonatkozó kérelmüket. Azonban 2022 áprilisától a kedvezményezettek vagy meghatalmazottjaik már a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül, elektronikus úton is benyújthatják a baromfitelepek betelepítésére/újratelepítésére vonatkozó kérelmeiket, ami a postai átfutási időt lerövidítve és/vagy az utazással töltött idő elkerülésével segíti a kérelmek beérkezését és az állattartók kényelmesebb ügyintézését.

A témával kapcsolatos egyéb fontos információk:
• Az ÜPR Ügyfélkapun történő regisztráció és belépés után érhető el.
• Az ÜPR használatával kapcsolatos kérdéseket az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e-mail címre várjuk.
• A betelepítés és újratelepítés kérelem mintája letölhető a Nébih honlapjáról a papír alapú kérelmek beadásához.
• A betelepítés és újratelepítés iránti kérelem benyújtásához készült kézikönyv ugyancsak a Nébih honlapján érhető el.

A kérelmek jóváhagyásának feltételeiről a járási hivataloknál tájékozódhatnak az érintettek. A járási hivatalok elérhetőségei megtalálhatók a https://www.kormanyhivatal.hu oldalon az „Elérhetőségek" menüpont alatt, illetve a http://jarasinfo.gov.hu/jarasok-lista honlapon. Az élelmiszerlánc-felügyeleti szervként élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatalok illetékességi területe a földművelésügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 383/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet 3. mellékletében szerepel, amely megkereshető az alábbi linken: https://njt.hu/.

Nébih


2022-04-14 23:58