Sokan utalták rossz helyre a gépjárműadót, ezt lehet tenni


A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat 2021-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vette át az önkormányzatoktól. Az első részletet március 15-e helyett április 15-éig kellett befizetni, az adó második részletét szeptember 15-éig. S bár a NAV mindenkit, akinek gépjárműadót kell fizetnie értesített a változásokról és az aktuális összegekről, nagyon sokan a korábbi, önkormányzati számlákra utaltak. Így az önkormányzati adószámlán túlfizetésük keletkezett, a NAV-nál azonban hiány.A gépjárműadót tehát már a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára kell utalni. Banki átutaláskor a közlemény rovatba az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni. 

Aki pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett, az fizethet banki átutalással, a levélhez mellékelt csekken, az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER-en) keresztül szintén átutalással vagy akár az ügyfélszolgálatokon bankkártyával. 

Ha valaki esetleg elveszíti a csekket, akkor legegyszerűbben a NAV honlapján igényelhet újat.

A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek kizárólag belföldi pénzforgalmi számlájukról átutalással rendezhetik a befizetést.

NAV


2021-10-05 00:15