FM: jogszabályellenes a tulajdoni lapok továbbszolgáltatása


Jogszabályellenesen, egyes esetekben a hivatalos ár többszöröséért értékesítenek tulajdonilap- vagy térképmásolatokat egyes weboldalakon - figyelmeztetett a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdai közleményében.Az FM hangsúlyozta, hogy jogszabályellenes az ingatlan-nyilvántartási adatbázisból lekérdezett adatok, egyebek mellett tulajdoni lap másolat, térképmásolat továbbszolgáltatása, a másolat kiadására kizárólag az ingatlanügyi hatóság és a kormányablak jogosult.

A közjegyzők a tulajdoni lap tartalmáról tanúsítványt állíthatnak ki, amely a hiteles tulajdoni lap másolattal azonos hatályú - írták.

A minisztérium közlése szerint több forrásból is értesült arról, hogy gazdasági társaságok és egyéni vállalkozók által működtetett internetes weboldalakon tulajdoni lap másolatokat, illetve térképmásolatokat értékesítenek.

Az FM tájékoztatása szerint a www.foldhivatal.hu oldalon ügyfélkapus regisztrációt követően érhetik el ingatlan-nyilvántartásban található adatokat. Itt díjfizetés ellenében magánszemélyek is le tudják kérdezni az elektronikus dokumentumként szolgáltatott nem hiteles tulajdoni lap másolatot (helyrajzi számonként 1000 forint), az e-hiteles tulajdoni lap másolatot (helyrajzi számonként 3600 forint).

A szolgáltatások igazgatási szolgáltatási díjának megfizetése bankkártyás elektronikus fizetéssel történik, a sikeres fizetést követően azonnal hozzáférhető a kért tulajdoni lap másolat. A szolgáltatás semmilyen egyéb költséget, illetve többletdíjat nem tartalmaz, így a feltüntetett díjaknál egyes esetekben 300 százalékkal nagyobb díjat számítanak fel az erre szakosodott weboldalak - áll a közleményben.

MTI


2016-12-01 14:48