Elérhető a felvételi tájékoztató és a meghirdetett képzések


Elindult a 2016-os általános felsőoktatási felvételi eljárás: 2016. február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, osztatlan mester- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre. Az eljárás szabályait tartalmazó Tájékoztató és a felsőoktatási intézmények által meghirdetett képzések már böngészhetők a Felvin.A felsőoktatási felvételi eljárással kapcsolatos hivatalos információkról, valamint az intézmények által meghirdetett képzésekről a jelentkezők a www.felvi.hu oldalon közzétett online Tájékoztatóból tájékozódhatnak.

A felsőoktatási felvételi eljárás szabályait, tudnivalóit, a pontszámítási módszereket, az érvényes jelentkezéshez szükséges tudnivalókat, valamint az intézmények által meghirdetett képzéseket a honlapunkon elérhető Felvételi tájékoztatóban találják a felvételiző. Az intézmények által meghirdetett szakok pedig az Egyetemek, főiskolákmenüpontban böngészhetők.

A Tájékoztató várhatóan január végén frissülhet a - megjelenés óta történt esetleges változtatásokat tartalmazó - hivatalos kiegészítéssel. A végleges jelentkezés benyújtása előtt célszerű a hivatalos kiegészítéssel együtt is átnézni a szabályokat, meghirdetéseket, hiszen hatással lehet a felvételire, a korábbi kialakított felvételi stratégiára.

Jelentkezés: 2016. február 15-ig – E-felvételivel

A felvételizők kizárólag a honlapunkról elérhető E-felvételin keresztül nyújthatják be jelentkezéseiket. Az E-felvételi– a Felvin történő regisztráció után – a 2016. február 15-i jelentkezési határidőig folyamatosan a felvételizők rendelkezésére áll. A rendszerben az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, mert az űrlapok kitöltése bármikor folytatható. Az E-felvételi használata egyszerű és gyors, a szükséges dokumentumok csatolása egyszerűbb. (Használatához első lépésként regisztrálni kell a Felvin.)

Felsőoktatási felvételi tájékoztató - szabályok, tudnivalók »
A felsőoktatási intézmények által meghirdetett képzések »

 

Hitelesítés

A végleges jelentkezéseket legkésőbb 2016. február 15-én éjfélig kell rögzíteni. A jelentkezés hitelesítésének határideje 2016. február 23. A hitelesítés legegyszerűbb módja az Ügyfélkapuval történő hitelesítés. (Akinek erre nincs lehetősége, a hitelesítő adatlapot kinyomtatva, kitöltve az Oktatási Hivatal (1380 Budapest, Pf. 1190) postacímre kell beküldenie.)

Eljárási díj: az alapjelentkezés díjmentes

A felvételi eljárásban 3 jelentkezési helyet díjmentesen lehet megjelölni. Ezen felül további 3 hely jelölhető meg, ezekért egyenként 2-2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetniük a jelentkezéskor.

Ugyanazon intézmény azonos szakjának (ha megegyezik a képzési szint, a munkarend, a képzés nyelve és helye is, csak a finanszírozási forma tér el) állami ösztöndíjas és önköltséges meghirdetése - bár jelentkezéskor külön sorban kell feltüntetni – az eljárási díjak számításakor és a maximálisan megjelölhető jelentkezési helyek számát tekintve egy jelentkezési helynek minősül

Összesen maximum 6 jelentkezési helyet jelölhetnek meg a jelentkezők.

Pontszámítás

A pontszámítás alapképzésen, osztatlan képzésen és felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken maximum 100 többletpont gyűjthető. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait pedig a felsőoktatási intézmények egyenként határozzák meg – ezen információk az Egyetemek, főiskolák menüpontban a meghirdetett képzések mellett érhetők el.

jogszabályi minimum ponthatár idén változatlan: az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzések esetében pedig 50 pont.

A ponthatárokat várhatóan 2016. július 26-án hirdetik ki.

 

Jelentkezési határidő: 2016. február 15.
A jelentkezés hitelesítésének határideje: 2016. február 23.
Dokumentumpótlási, adatmódosítási határidő: 2016. július 12.
A ponthatárok várható kihirdetése: 2016. július 26.

Forrás: FELVI.hu

2015-12-27 00:31