Korszerűsítés a társasházaknak: jobb mielőbb pályázni


Várhatóan nagyon sok társasház fog jelentkezni a március 9-én megnyíló "otthon Melege Program" 5-60 lakás közötti társasházakra vonatkozó pályázatán, amely az ingatlanok energetikai korszerűsítését célozza. A nagy tolongás és a szűkös forráskeret miatt az OTP Business szakértői szerint érdemes a nyitást követően minél hamarabb beadni a pályázatot, de addig is minél hamarabb célszerű gondoskodni a pályázathoz szükséges önerő előteremtéséről.

A pályázat lakásonként 350 és 650 ezer forint közötti vissza nem térítendő támogatási összeget jelent majd, azaz egy-egy lakás esetén akár 1,3 millió forintos felújítási keretösszegről is beszélhetünk. A támogatás igénybevételének egyik előfeltétele, hogy az érintett épületnek a beruházás eredményeképpen legalább „C” energiaminősítési osztályba kell kerülnie. Ugyancsak feltétel, hogy a pályázaton való induláshoz a lakóközösség összes tulajdoni hányadának több mint 51 százalékos támogatása szükséges.

A penzcentrum.hu információi szerint a pályázat keretében a homlokzati nyílászárók cseréjét, illetve a homlokzati födémek hőszigetelését megvalósító, továbbá az épületgépészeti rendszerek korszerűsítését célzó és a megújuló energiaforrások hasznosítását elősegítő beruházásokra igényelhető támogatás. A felújítási költségelemek mellett a szakértői, tervezői, eljárási és lebonyolítási költségek is elszámolhatóak a pályázat részeként.

A felkészülésben és a pályázati feltételek teljesítésében nagyban segíti a társasházakat, hogy a pénzintézeteknél ma már többféle kedvezményes hitel érhető el az önerő kiegészítésére, vagy akár a teljes pályázati összeg előfinanszírozására.

Az "Otthon Melege Program" pályázati önrészének előteremtésével kapcsolatos költségeket egyébként mérsékelheti, ha a kiírásra jelentkező társasházak a kedvezményes hitelt a már meglévő lakástakarék szerződés megtakarítási összegének engedményezése mellett veszik igénybe. Így az érintettek a kamattámogatáson kívül is jogosultak lesznek állami támogatásra, amelynek mértéke 30 százalék.

 


2015-02-14 17:48