Pénzügyek


Megújult a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ingatlanadattára, amely részletes bontásban mutatja be a használt lakások négyzetméterárát: a települési (a fővárosban a kerületi) átlagárak mellett a városokban utcánként is közli az átlagos árakat.


A jövőre érkező eÁfa rendszer új alapokra helyezheti az adózók áfabevallási gyakorlatát - hívta fel a figyelmet a Deloitte.
Az őszi adócsomagban már szerepelnek az eÁfa rendszerre vonatkozó rendelkezések, így biztosra vehető, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatásának megfelelően 2024. január 1-jétől, elindul és nyilvánosan is elérhetővé válik az éles eÁfa rendszer.


A kiemelkedő érdeklődés miatt megháromszorozták a Falusi civil alap elnevezésű, a Magyar falu programban meghirdetett pályázat keretösszegét - közölték a pályázat eredményét ismertető sajtótájékoztatón, Budapesten. 


A csok pluszt igénylő családok a kamattámogatott hitelnek köszönhetően 6,2-20,5 millió forinttal értékesebb ingatlant vásárolhatnak, mint egy ugyanakkora, kamatplafonos lakáshitellel - hívta fel a figyelmet az ingatlan.com és a money.hu elemzésében.


A falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) rendszere marad, de mellette megjelent az új kedvezménycsomag, a csok plusz, kizárólag házaspárok számára.. Ezt a nagyobb településeken élők is felvehetik, de a falvak lakói mindkét kedvezménnyel élhetnek.


A programról az Európai Bizottság és a GFM tulajdonosi joggyakorlásában álló Garantiqa Hitelgarancia Zrt. hétfőn kötött megállapodást Brüsszelben.


Január elsejétől Magyarországon is elindul a kötelező visszaváltási rendszer, közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) kommunikációs főosztálya.


Aktív, munkával töltött éveink végének közeledtével érdemes előre gondoskodnunk a nyugdíjról, amelyhez minden esetben előzetes adategyeztetés szükséges. Ennek célja, hogy a nyugdíj megállapításakor már olyan, általunk megismert és elfogadott információk álljanak a hivatal rendelkezésére, amelyek a nyugdíj összegének kiszámításához szükségesek.


Az ingyenes vagy a kedvezményes étkezést a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény minden esetben valamilyen szociális alapú feltételhez köti. Általánosságban elmondható, hogy ahogyan a gyerek nő, egyre inkább szűkül azoknak a köre, akiknek ingyen jár a menza. Például a nagycsaládosoknak óvodában és bölcsődében nem kell fizetni az étkezésért, addig általános - és középiskolában már igen.


Aki önként és felszólítás után sem fizeti meg köztartozását, az számíthat arra, hogy bankszámlájára inkasszó kerül. Az adózók nagy többségét ez nem fenyegeti, hiszen Magyarországon fölényben vannak a tisztességes, jogkövető állampolgárok. Mások viszont abban bíznak, hogy külföldön vezetett számláik mentesek a hatósági eljárás alól, ami egy tévhit.