Életmód, Egészség


Nemcsak az elhízás megelőzésében, hanem a változókorral járó egyéb tünetek csillapításában is segíthet az az étrend, melyről a Nutrient nevű szakfolyóiratban publikáltak magyar dietetikusok. Becslések szerint 2030-ra világszerte 1,2 milliárd nőt érinthet a menopauza, melynek csupán kezdeti tünetei a súlygyarapodás vagy a hőhullámok. A klimaxba lépve a nők más egészségügyi problémákra is fogékonyabbak, ezek megelőzésében szintén segíthet az a diéta, melyet a Semmelweis Egyetem kutatói, nőgyógyászai és dietetikusai, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), a Magyar Menopauza, valamint a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Endokrinológiai Társaság is ajánl az érintetteknek.


A magyarországi boltok többségébe már telepítették a PET-palackok és alumíniumdobozok visszaváltására alkalmas automatákat, csak nincs mit visszaváltaniuk. A furcsa helyzet oka, hogy amíg az állam arra kötelezte a rendszert működtető Mohu Mol Zrt.-t, hogy idén január 1-jéig helyezze ki a gépeket a négyszáz négyzetméternél nagyobb élelmiszer­üzletekbe, addig az italgyártók június 30-áig haladékot kaptak a visszaváltható palackok bevezetésére. A Mohu szerint tavasztól már dobálhatunk az automatákba, kérdés, lesz-e rá hajlandóság.


Közel 12 milliárd forintos keretösszeggel elindult az a program, amelynek célja, hogy munkához segítse a foglalkoztatásból akár generációkkal korábban kiesett családokat, önálló keresetet, önbecsülést és tervezhető jövőképet adjon állástalan embereknek - közölte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az MTI-vel. A civilszervezet tájékoztatása alapján a program uniós finanszírozásból, vissza nem térítendő támogatással a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.


Az időskori szellemi és fizikai frissesség megőrzését támogató életmódprogramot indít a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (HUN-REN TTK) Agyi Képalkotó Központja -  tájékoztatta a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat az MTI-t.


Mivel sokan csak az interneten tájékozódnak, könnyen előfordulhat, hogy félinformációk alapján döntenek. Az alábbi írásban néhány olyan információt közlünk, amelyet sokan rosszul tudnak a napelemekről.


A meddőségi kivizsgálások jobb elérhetősége érdekében még ebben az évben nyolc meddőségkezelési szakambulanciát hoznak létre az országban, és bővül azon gyógyszerek köre, amelyeket 100 százalékos társadalombiztosítási támogatással írhatnak fel a kezelésben résztvevőknek - jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára szerdán Budapesten.


Nem szabad túlzásba vinni az illatosítók használatát, mivel az azokból felszabaduló anyagok és égéstermékek fölösleges terhet rónak az emberi szervezetre - hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem (SE) közleményében.


Az év elején kialakult kisebb kavarodás után közleményben tisztázza az Országos Kereskedelmi Szövetség, hogy pontosan milyen csomagolások visszaválthatóak a boltokban kihelyezett automatáknál.


A kötelező bevezetés előtt 17 nappal nagy nehezen megszülte a kormány azt a rendeletet, ami a háztartási biohulladék szelektív gyűjtését szabályozza. Ebben a cikkben összeszedtük, hogy kiket és hol érint a gyűjtés, mi kerülhet az új kukákba, kinek jó ez, és mit tegyen az, aki eddig is komposztált.


Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója jelentős szakmai mérföldkőnek nevezte az épület elkészültét. Hozzátette, hogy a tudásközpont és a mintalakás kifejezetten az autizmussal élők igényeihez igazodva épült meg