Cégügyek


Mielőtt több tíz-, esetleg százezer forintot kiadna egy csodatevő készülékért, járjon utána pl. az interneten vagy kérje meg egy ismerősét, családtagját, szomszédját, hogy nézzen utána, van-e másnak valamilyen tapasztalata a termékkel kapcsolatban!


Az Európai Unió Tanácsa nemrégiben elfogadta az áfa-Irányelv végrehajtási intézkedéseit megállapító 282/2011/EU rendeletet („Rendelet”). A rendelet legtöbb rendelkezése 2011. július 1-jén lép hatályba. Ez azért fontos, mert a rendelet előírásait a hatálybalépés napjától kötelezően és közvetlenül alkalmazni kell Magyarországon külön parlamenti jóváhagyás nélkül.

Fontos kérdéseket tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a számviteli beszámoló benyújtásával kapcsolatban. Ebből egyebek mellett kiderül hogy ha az adózó nem teszi elektroniks úton letétbe a számviteli beszámolóját, úgy az adóhatóság felfüggesztheti az adószámát.

Elindult a fogyasztóvédelmi hatóság új szolgáltatása, a szabályosan működő vállalkozásokat bemutató pozitív lista.

A körbetartozásoktól szenvedő kis- és középvállalkozások még nem fedezték fel a közjegyzők által működtetett elektronikus fizetési meghagyási rendszert, viszont a közműszolgáltatók, telekommunikációs cégek és parkolási társaságok már tízezrével indítanak eljárást. Az adósoknál két hónap után megjelenhet a végrehajtó.

Az önkormányzati adóhatóságok által rendszeresíthető bevallási, bejelentési nyomtatványok tartalmáról szóló 35/2008. (XII. 31.) PM rendelet 22. melléklete tartalmazza az iparűzési adó, illetve az idegenforgalmi adó bejelentkezési (változás-bejelentési) nyomtatványt. A vállalkozó említett adónemekben a bejelentkezési kötelezettségét 2011. évtől a jogtárból, illetve az NGM honlapjáról letöltött nyomtatványon is jogszerűen teljesítheti.

A fejlesztési miniszter mostantól kihirdetheti a lakossági gázárat - derült ki a december 3-ai Magyar Közlönyben megjelent törvénymódosításból, illetve az ehhez kapcsolódó végrehajtási miniszteri rendeletekből. A korábbi bejelentések alapján életbe lép az új támogatási fogyasztásalapú gázár támogatási rendszer, de megmarad a régi szociális kompenzáció rendszere is. A Policy Agenda elemzésében azt tekintette át, hogy milyen okok húzódnak meg a döntés mögött, és milyen következményekkel számolhat a lakosság.

Az euró magyarországi bevezetése ugyan még várat magára, ám mind több cég ébred rá arra, hogy tisztább képet kap vállalkozásának eredményességéről, ha euróban készíti el pénzügyi jelentéseit. A cégek egy része így felkészülhet arra az időszakra, amikor hazánk is az euróövezet tagja lesz.

Az idén módosult a társasági adóban alkalmazható 10 százalékos adókulcsra vonatkozó szabályozás; a Deloitte az átmeneti rendelkezésekkel kapcsolatban két fontos pontra hívja fel a figyelmet.

Péntek 13-án kihirdették az évközi adóváltozásokat. Néhány adózónak ez szerencse napja lesz, mivel néhány kiskapu bekerült a törvényszövegbe. A kiskapu legális adóelkerülést jelent, amikor nem sikerül maradéktalanul megvalósítani a jogalkotói szándékot. Két ilyen kiskaput mutatunk be.