A kézmosás a személyi higiéne egyik leghatásosabb módszere a
fertőzési lánc megszakítására. Az enterális kórképek terjesztésében különösen
nagy a „piszkos kéz" szerepe, ezért különösen fontos a kézmosás fontosságának
hangsúlyozása. Egyrészt megakadályozza, hogy a családon, a környezeten belül a szalmonella
fertőzés továbbterjedjen, az egyik ember megfertőzze a másikat. Másrészt tiszta
kézzel az ételt sem fertőzzük meg, azaz a kórokozó nem kerül emberről az
ételbe. Az enterális fertőzések esetében a fertőzési láncot a mechanikus
közvetítő - a széklet - eltávolításával szakíthatjuk meg.
Az enterális fertőzések előfordulásában, különösen a szalmonellosis
vonatkozásában, mind gyakrabban játszik szerepet a konyhatechnikai eljárások
megsértése. Az előírások pontos és maradéktalan betartását minden körülmények
között meg kell követelni. A kézmosás ugyanis egyetlen esetben nem „hatásos":
amikor a mikróba, például a szalmonella már ott van az ételben, és azt elfogyasztjuk.
Mit jelent az alapos kézmosás?
Egy legalább 15 másodpercig tartó, melegvizes, szappanos kézmosást,
körömkefe használattal, ami után nem textil törülközőt használunk, hanem elektromos
kézszárítót vagy eldobható papírtörülközőt.
Míg szalmonella esetében elegendő az egyszerű kézmosás, más fertőző
betegségek - pl. vérhas (dizentéria); az őszi-téli hónapokban megjelenő,
hányással, hasmenéssel járó calici-vírus fertőzés; az influenza - esetében
fertőtlenítő kézmosást kell alkalmazni. A legfontosabb teendő ilyenkor a kéz fertőtlenítése,
melyet folyamatosan, a fertőzés megszűntéig mind a betegnek, mind a pedig az
ápoló személyeknek, családtagoknak végezniük kell főleg a WC-használat után,
étkezések előtt, illetve a betegellátás, betegápolás befejeztével. A
járványügyi szakemberek szerint a szappanos vagy fertőtlenítő kézmosás
kétségkívül a legfontosabb módszer a hétköznapi náthától a veszedelmes
influenzajárványokig a különböző vírusos légúti, valamint enterális
megbetegedések terjedésének megfékezésére. A gyakori kézmosás többet ér
a vitaminoknál is.
ÁNTSZ Dél-dunántúli Regionális Intézet
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály
ÁNTSZ ajánlások a szalmonella fertőzések megelőzésére
Egy járvány megelőzésében, leküzdésében sokszor
eredményesebb az egyszerű módszerek alkalmazása, mint a lakosság tömeges oltása.
Ez jelenti a biztonságos ürülék- és szennyvízeltávolítást, a magas szintű
élelmiszerhigiénét, a kifogástalan ivóvíz-ellátást, a beteg körüli megbízható
fertőtlenítést valamint a személyi higiénét egyaránt.
2008-11-23 22:11