Október végéig adtak haladékot a banki adategyeztetésre


Kedden megszavazták a törvénymódosítást, így milliónál több banki ügyfél menekül meg attól, hogy a héten zárolják a bankszámláját. Az Országgyűlés négy hónappal meghosszabbítva október 31-ig tolta ki a banki adategyeztetés határidejét egy kedden magszavazott törvénymódosítással.A változtatást az után kezdeményezte Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy a Magyar Bankszövetség jelezte, hogy az ügyfelek egy részénél nem zárul le az átvilágítás a június 26-i határidőig, márpedig ezt követően az adategyeztetésben részt nem vevő ügyfelek számláit blokkolnák. Ez jelenleg egymilliónál is több ügyfélt érintene.

A változtatás nyomán azonban a bankoknak, szolgáltatóknak 3 napon belül tájékoztatniuk kell azon ügyfeleiket, akiknek az esetében az átvilágítás még egyáltalán nem vagy nem teljeskörűen történt meg. Így az érintett ügyfélkör egyértelműen tudomást szerez a hiányzó adatok és nyilatkozatok pótlására vonatkozó kötelezettségéről és annak meghosszabbításáról október 31-ig.

A pénzmosás elleni törvény 2017. június 26-án lépett hatályba, és a már meglévő ügyfélkör esetében kétéves átmeneti időszakot biztosított az esetlegesen hiányzó adatok, nyilatkozatok pótlására a törvény hatálya alá tartozó szolgáltatóknak. Most ezt az időt hosszabbították meg.

A módosítás a kihirdetés napján 18 órakor lép hatályba.

A parlament kedden házszabálytól eltérve, 156 igen szavazattal, 1 nem ellenében fogadta el a módosítást.

MTI


2019-06-25 23:06