Tanuljunk nyelvet az öregedés ellen


Egy új nyelv megtanulása pozitív hatással van az agyra, ez még akkor is így van, ha ez felnőtt korban történik - állapította meg az Edinburgh-i Egyetem kutatása. Az olvasás, a verbális készségek, vagyis a folyékony beszéd, illetve az intelligencia szintje is emelkedik annál, aki nekiáll a tanulásnak. A Edinburgh-i Egyetem kutató csoportja 262 embert tesztelt. A vizsgálat alanyai között volt 11 éves gyerek és hetvenes éveiben járó személy is.A kutatás szerint, nem  csak az öregedést lassítja egy új nyelv elsajátítása, hanem az olvasási készséget és az intelligenciát is javítja. 

Egy korábbi tanulmány arra jutott, hogy a kétnyelvűség a demencia megjelenését késleltetheti, méghozzá több évvel is akár. A mostani tanulmányt az Annals of Neurology című szaklapban tették közzé. 

A mostani kutatás lényege az volt, hogy kiderítsék az ok-okozati kapcsolatot. Azt akarták eldönteni a kutatók, hogy eleve okosabb emberek kezdenek-e nyelvtanulásba, és a képességeik a második nyelv elsajátításától függetlenül jobbak, vagy tényleg javítja a kognitív képességeket a tanulás. 

Teljes cikk

Az időskori elbutulás korai előjelei

Tippek az elbutulás ellen

Agytornával az elbutulás hatásainak enyhítéséért

Kreatív nyelvtanulás

Ingyenes online nyelvtanulás


2014-06-05 00:02